Дионице за долар

Глас Српске
Дионице за долар

ЊУЈОРК - Дионице бројних реномираних америчких компанија данас се могу купити "по цијени кикирикија", али се многи питају представља ли њихова куповина животну прилику за улагање или највећу клопку за новац од велике депресије, пише business.hr.

Сигуран знак заиста дубоке рецесије јесте тренутна ситуација у којој производи неких од највећих свјетских компанија коштају више од њихових дионица.

На америчком тржишту прво су страдале дионице грађевинских компанија, али су убрзо цијене дионица пале у готово свим привредним секторима. Aкција највеће грађевинске компаније у СAД "Ховнаниана" може се добити за 96 центи, што је мање него што коштају резервни кључеви за врата кућа које граде.

На удару продаја нашле су се и дионице банака. Дионица Ситигрупе почетком 2007. године коштала је 55,66 долара, а сада 2,6 долара, колико кошта такса за банкарске картице. Дионица "Џенерал моторса" пала је са 30,3 на 2,22 долара, што је мање од цијене стандардне свјећице за аутомобил.

Дионица "Њујорк тајмса" пала је са 24,27 на 3,95 долара, док недјељно издање листа кошта четири долара. Дионица "Џенерал електрика" појефтинила је са 30,3 на 9,08 долара - док њезин тостер кошта 12 долара. Цијена дионице америчке авиокомпаније "УС Ервејз" потонула је с 53,89 на 3,66 долара, док двије кафе на домаћем лету коштају четири долара.

Правило

Због озбиљног пада вриједности многих дионица које су појефтиниле испод једног долара, што је минимум за уврштење на Њујоршкој берзи, планира се укидање тог правила. Промјену правила мора претходно одобрити амерички регулатор тржишта СЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана