Дионице најјефтиније од 2003. године

Глас
Дионице најјефтиније од 2003. године

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ХОНГКОНГ - Цијене акција на свјетским берзама пале су у петак на најнижи ниво у протеклих пет година, пошто улагачи окрећу леђа тржишту у страху од глобалног економског успоравања, преносе агенције.

Пад од 11 одсто у Јужној Кореји предводио је понирање на берзама. Индекс просјечне вриједности акција свих земаља, MSCI, пао је 2,9 одсто, најниже од августа 2003. године. Европске берзе биле су у минусу више од 5,5 одсто, упркос знаковима који су ове седмице провејавали око стабилизације на новчаном тржишту.

FTSEurofirst 300 индекс водећих европских дионица потонуо је у петак 5,4 одсто, на 824 бода, што је најниже од половине 2003. године. Лондонски FTSE индекс био је на губитку више од три одсто, док су франкфуртски DAX индекс и паришки CAC индекс у минусу око пет одсто.

Под снажним су притиском у петак биле дионице у аутомобилском сектору јер се "Волво" придружио подужој листи компанија које су у протеклом тромјесечју оствариле слабије од очекивања пословне резултате.

Финансијска криза се раширила далеко ван банкарског сектора.
Произвођачи, као јапански "Сони", или трговци, као Aмазон.цом, извјештавају о смањењу својих пословних прогноза због слабљења потражње потрошача.

Јак јен посебно је тешко погодио јапански извоз. На токијској берзи акције су у петак пале 9,6 одсто. Долар и јен су значајно ојачали од како је финансијска криза букнула августа 2007. године, нарочито прошлог мјесеца, јер су улагачи у Јапану и СAД смањили инвестиције у иностранству и вратили новац кући. Већина тог новца је отишла у државне обвезнице СAД и Јапана, пошто су инвеститори закључили да је улагање у двије највеће економије свијета најсигурније мјесто за новац док криза не прође.

Волстрит

На Волстриту су у четвртак Dow Jones и S&P индекс порасли захваљујући расту цијена дионица у енергетском сектору, подстакнутом растом цијене нафте, те опоравку фармацеутског сектора. Трговање на Волстриту протекло је без јасног усмјерења, па су цијене дионица час расле, час падале у распону од чак седам одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана