Дионица Јужног тока иде кроз Словенију

Глас Српске
Дионица Јужног тока иде кроз Словенију

ЉУБЉAНA - Словенија ускоро треба да потпише споразум о изградњи дионице гасовода "Јужни ток", која ће пролазити кроз њену територију, потврдио је словеначки премијер Борут Пахор, јавио је Танјуг.

Пахор је истакао да ће детаљи у вези са споразумом бити утврђени ускоро, на састанку с руским премијером Владимиром Путином. Група експерата руског "Гаспрома" и представници руског Министарства енергетике посјетили су јуче Министарство привреде Словеније, гдје су разговарали о пореским аспектима споразума о "Јужном току".

"Јужни ток" преносиће руски гас испод Црног мора, трасом дугом 900 километара, преко Бугарске и Србије даље у Европу, заобилазећи Украјину. Рок за завршетак изградње гасовода је крај 2015. године.

Русија је већ склопила споразуме о изградњи дионица гасовода са неколико држава, а "Јужни ток" требало би да буде постављен по дну Црног мора, од руске до бугарске обале, од чега ће један цјевовод ићи према Србији, а други у правцу Грчке и Италије.

Раније је најављено да би заједничко предузеће руског "Гаспрома" и "Србијагаса" за изградњу дионице гасовода кроз Србију требало да буде основано у Швајцарској до 15. септембра.
Заједничка фирма требало би да се зове "Јужни ток Србија".

Основни споразум о формирању заједничког предузећа за дионицу "Јужног тока" кроз Србију у мају су потписали генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и шеф "Гаспрома" Aлексеј Милер. У заједничком предузећу са Србијом руска државна компанија посједоваће 51 одсто акција, а "Србијагас" 49 одсто.

Дионица гасовода кроз Србију требало би да буде дугачка 450 километара, са капацитетом већим од 20 милијарди кубних метара гаса годишње, а вриједност инвестиције износиће најмање 700 милиона евра.

Студија изводљивости

Студија изводљивости пројекта "Јужни ток" требало би да буде завршена половином идуће године, када ће бити познате и улазне тачке гасовода у сваку државу којом ће пролазити. Руководиоци "Гаспрома" тврде да ће градња "Јужног тока" коштати око осам милијарди долара, док руски независни експерти сматрају да ће издаци за завршетак тог гасовода бити троструко већи од те суме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана