Динкић потписао два споразума са Емиратима

Агенције
Динкић потписао два споразума са Емиратима

Абу Даби - Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић потписао је данас у Абу Дабију са компанијом Ел Дахра предуговор о инвестицијама у пољопривреду Србије, преносе агенције.

Динкић је, како је саопштило Министарство финансија, са својим колегом из УАЕ Обеидом Хумаидом ел Тајером потписао и споразум о избјегавању двоструког опорезивања.

Предуговором са компанијом Ел Дахра је, како је наведено, предвиђено да та агро-индустријска компанија инвестира око 200 милиона евра у осам пољопривредних државних газдинстава у Србији.

  - Износ од 100 милиона евра Ел Дахра ће инвестирати у изградњу система за наводњавање и набавку савремене опреме, док ће додатних око 100 милиона уложити за стицање 80 одсто учешћа у заједничким предузећима, у којима ће држава задржати 20 одсто власништва - истакнуто је у саопштењу.

Компанија из УАЕ ће, како је наведено, поред подизања капацитета у пољопирвредним комбинатима упослити и домаће пољопривреднике као кооперанте, јер намјерава да вишкове производа пласира на инострана тржишта, користећи своју трговачку мрежу коју има у великом броју земаља.

Министарство финансија је навело и да компанија из УАЕ намјерава да инвестира и у изградњу логистичких центара за извоз пољопривредних производа, прије свега у изградњу потпуно нових лучких капацитета у Панчеву.

На тај начин ће, према оцјени Министарства финансија, вишеструко бити повећан извоз и пласман српских пољопривредних производа на инострана тржишта, а биће и побољшан стандард пољопривредника и убрзан привредни раст.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана