Дилојтова листа ТОП 500 европских фирми

Глас Српске
Дилојтова листа ТОП 500 европских фирми

БЕОГРAД - Компанија "Дилојт" објавила је листу 500 највећих компанија из 17 земаља централне Европе, а на списку нема компанија из БиХ.

Од земаља из ужег региона, на листи је најзаступљенија Словенија са 18 компанија, од којих је најбоље пласиран "Меркатор" на 40. мјесту, а слиједе "Петрол" и "Горење", а на листи је и седам српских компанија.

Према оствареном укупном приходу у 2007. години, Нафтна индустрија Србије је у Региону рангирана на 20. мјесту, слиједи "ЕПС" на 79. мјесту, док су се на листи ТОП 500 нашле још и "Делта М", затим ПТТ Србија, "Телеком Србија", "УС Стил" и "Србијагас". Само двије од седам српских компанија на листи су приватне.

Од 12 компанија из Хрватске, на највишој, 17. позицији, је "ИНA", а слиједи је "Aгрокор" са 32. позицијом.

Једина македонска компанија која је рангирана на овој листи је рафинерија нафте "ОКТA "на 395. мјесту, док се црногорске компаније нису пласирале на листу.

- Листа је потврдила да највеће приходе у региону и ове године остварују компаније из сектора енергетике, којима припадају прва два мјеста, а то су пољска нафтна компанија "ПКН Орлен" и мађарски "МОЛ" и 145 мјеста од укупног броја рангираних компанија - изјавио је директор сектора за финансијско савјетовање у "Дилојту" Дарко Станисавић.

Поред ТОП 500 листе, извршено је рангирање и 100 најјачих банака, на основу активе, као и највећих осигуравајућих друштава, на основу уписане премије.

Посматрано по државама, скоро 80 одсто компанија долази из четири државе - Пољске (176), Украјине (75), Чешке (70) и Мађарске (60).

 Што се тиче власничке структуре, тек једна четвртина компанија на листи је у државном власништву, док је остатак у потпуно приватном или већинском приватном власништву.

- Судећи према анализи Дилојтових експерата, економија Средње Европе ће одржати свој раст од пет одсто и у скорој будућности, искључиво ако настави са започетим тржишним реформама, укључујући приватизацију - истакао је Станисавић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана