Дијете у БиХ чим се роди дужно је 3.277 КМ

Aгенције
Дијете у БиХ чим се роди дужно је 3.277 КМ

САРАЈЕВО - Дијете у БиХ чим се роди, дужно је банкама и страним повјериоцима 3.277 КМ, а толико су у просјеку дужни и сви остали грађани БиХ, од основаца до пензионера, пише данас ''Вечерњи лист'', издање за БиХ.

Према истом извору, просјечна четворочлана породица у БиХ дугује 13.108 КМ и то отприлике једну половину домаћим банкама за подигнуте кредите, а другу страним повјериоцима за досадашње кредите одобрене институцијама БиХ.

Подаци Централне банке БиХ показују да су дугорочни и краткорочни кредити које су домаће банке одобриле грађанима, на крају маја прошле године износили 6,36 милијарди КМ, од чега 5,5 милијарди чине дугорочни кредити.

За враћање дуга банкама просјечној породици требало би више од осам просјечних личних доходака, који тренутно исноси око 828 КМ.

''Вечерњи лист'' наводи да су грађани у БиХ као орочену штедњу у банкама у БиХ похранили 3,99 милијарди КМ, док на осталим рачунима, као средстава по виђењу, имају додатних 2,6 милијарди КМ.

Овај дневник указује на својеврсни парадокс, јер у просјеку сваки грађанин БиХ у банци има 1.733 КМ, од којих је 1.039 КМ орочена штедња, што значи да у просјеку банке више дугују грађанима, него грађани банкама.

''Једини проблем са овом рачуницом јесте да је она математички тачна, али да нема везе са стварношћу'', истиче ''Вечерњи лист'', и појашњава да они с вишком новца за орочавање у банкама на књижицама имају много више од просјечних 1.039 КМ, док, истовремено, они који су подизали кредите банкама дугују много више од просјечних 1.655 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана