Дијаспора послала 793,58 милиона КМ

Данијела Бајић
Дијаспора послала 793,58 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Да је дијаспора БиХ ове године одријешила кесу потврђује податак да је на основу новчаних дознака у првом кварталу ове године у земљу стигло 793,58 милиона КМ, што је 51,40 милиона КМ више у односу на исти период лани.

 Према подацима Централне банке БиХ, укупни текући трансфери у првом кварталу ове године износили су 1.116,59 милијарди КМ, док је годину раније тај износ био 1.044,00 милијарди КМ.

У првом кварталу ове године у односу на исти лани, како су навели у Централној банци, забиљежено је и повећање новчаних дознака из иностранства за 51,40 милиона марака те осталих текућих трансфера за 21,20 милиона КМ.

- Дознаке углавном представљају новчану помоћ породицама које их користе за властиту потрошњу и подизање стандарда. Дознаке благо расту, а разлози леже у бољем имовном стању људи који су одраније у дијаспори те новом таласу одлазака којем свједочимо у посљедњим годинама, тако да нови мигранти достављају новац у земљу - истакли су у Централној банци.

Додали су да новчане дознаке углавном долазе из земаља западне Европе, Скандинавије и Сјеверне Америке гдје је дијаспора најприсутнија. 

Кад је ријеч о новцу који је у првом кварталу из БиХ послат у иностранство, према подацима Централне банке, укупни текући трансфери износили су 147,1 милион марака, од чега се на новчане дознаке односило 47,3 милиона КМ.

- На остале текуће трансфере односи се 99,8 милиона марака, од чега на пензије у иностранство 94,0 милиона КМ. Укупни текући трансфери у иностранство за први квартал ове године већи су за 25,2 милиона КМ у односу на исти период 2022. године када су износили 121,9 милиона КМ. У оквиру укупних текућих трансфера, новчане дознаке биљеже повећање за 2,7 милиона КМ, као и остали текући трансфери за 22,5 милиона КМ - казали су у Централној банци, додајући да, према претпоставкама, новчане дознаке углавном иду у земље у које је највише људи отишло из БиХ.

Подаци показују да највећи дио трансфера отпада на, како су истакли, пензије које су људи који живе вани остварили у БиХ.

Економиста Зоран Павловић казао је "Глас Српске" да се тежина живота у БиХ погоршава што се, између осталог, види на основу повећања дознака из иностранства.

- Све више људи напушта БиХ и одлази у иностранство да ради те новац који тамо зараде шаљу породици која је остала овдје. Осим тога, порасли су и трошкови па они што су и раније редовно слали у БиХ сад сигурно издвајају много више новца - казао је Павловић.

Додао је да тај новац из иностранства добро дође становницима БиХ, али је истовремено лош показатељ за земљу у којој живимо јер то је само један од доказа да је њени грађани напуштају. 

- Становници који одлазе својим знањем и вјештинама значајно више би допринијели економском стању БиХ када би остали - рекао је Павловић, истичући да је прилив новца у БиХ много већи јер добар износ стиже и незваничним путем.

Лањски трансфери

Према подацима Централне банке, укупни текући трансфери у БиХ из иностранства у прошлој години износили су 4.954,80 милијарди КМ. Од тога, новчане дознаке из иностранства износиле су 3.579,61 милијарду КМ, а остали текући трансфери 1.375,19 милијарди КМ. Истовремено, укупни текући трансфери из БиХ у иностранство износили су 499,5 милиона КМ. Од тога, новчане дознаке у иностранство износиле су 173,2 милиона КМ, а остали текући трансфери 326,3 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана