Дијаспора послала 3,8 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дијаспора послала 3,8 милијарди КМ

Бањалука - Вриједност дознака из иностранства достигла је прошле године 3,819 милијарди марака, што је највећи прилив новца у БиХ по том основу у посљедњих седам година.

Према подацима Централне банке БиХ, дознаке су у прошлој години у поређењу са 2013. порасле за 202 милиона марака.

- Лични трансфери у којима су највише заступљене новчане дознаке запослених у иностранству износили су  у 2014. години 2,275 милијарди, а остали текући трансфери, у оквиру којих су највише заступљене пензије, достигли су 1,543 милијарде КМ - истакли су у Централној банци.

У Централној банци су навели да је на почетку глобалне економске кризе 2008. и 2009. године прилив дознака смањен због погоршаних прихода и запослености међу дијаспором. Дознаке су се, међутим, показале прилично отпорним на негативне економске трендове и настављен је њихов релативно стабилан прилив у БиХ.

- Посљедњих година ниво дознака благо расте, што је и очекивано, с обзиром на побољшање услова у земљама из којих стижу, али и усљед тренда стварања нове економске дијаспоре због одласка радно способног становништва из БиХ. Наредних година не очекујемо битне промјене у нивоу прилива - казали су у Централној банци БиХ.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да је до повећања вриједности дознака из иностранства дошло због привредног опоравка у земљама ЕУ, појачаног одласка наших људи на рад у те земље, али и поплава, због којих су рођаци извана вјероватно слали више новца. Раст дознака, према његовим ријечима, је истовремено и забрињавајући, јер показује да су веће потребе за приливом из иностранства, односно да је овдје лоша ситуација и да се мање зарађује.

- Дознаке су, ипак, више позитивније, јер да нема тих донација ова земља би доживјела крах. То су значајни износи и на тај начин се одржава некаква ликвидност у БиХ, довољна за преживљавање. Али генерално је проблем што се те дознаке не смањују, него се повећавају, што показује да је ситуација гора него 2013. године - рекао је Дудуковић.

Он је истакао да ће само искорак у запошљавању омогућити већи обрт домаћег новца.

- Новац и иностранства је увијек добродошао, али не смије се једна држава ослањати на дознаке из иностранства. Треба се оријентисати на властите снаге и веће запошљавање, а те дознаке би онда могле да буду употријебљене за инвестиције, јер су садашње углавном узмјерене за текућу потрошњу - казао је Дудуковић.

Вриједност дознака (милијарди КМ)

2014. 3,82

2013. 3,62

2012. 3,64

2011. 3,52

2010. 3,44

2009. 3,25

2008. 3,67

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана