Дијаспора послала 3,53 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дијаспора послала 3,53 милијарди КМ

Бањалука - У БиХ је из дијаспоре у прошлој години стигло 3,53 милијарди марака, што је у односу на 2010. годину више за 103 милиона КМ, показују подаци Централне банке (ЦБ) БиХ.

У ЦБ БиХ су истакли да се од укупних текућих трансфера на крају 2011. године двије милијарде КМ односило на новчане пошиљке, а 1,53 милијарди на остале текуће трансфере, углавном пензије.

- Укупни текући трансфери у 2010. години износили су 3,4 милијарде КМ, од чега су новчане пошиљке износиле 1,98 милијарди КМ, а остали текући трансфери 1,41 милијарди КМ - истакли су у ЦБ БиХ.

На крају 2009. године укупне дознаке из дијаспоре у БиХ износиле су 3,23 милијарде марака, док су на крају 2008. износиле 3,73 милијарди КМ.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић казао је "Гласу Српске" да су дознаке из дијаспоре у БиХ биле доста веће прије кризе, али да и у овом износу имају огроман значај за БиХ и њене становнике.

- То је сигурно значајан износ, посебно када је у питању трговински дефицит. Дознаке из дијаспоре покривају скоро половину трговинског дефицита који тренутно износи између 6,5 и седам милијарди КМ. Сигурно је да бисмо имали великих проблема да нема новца из дијаспоре - нагласио је Хасић.

Додао је да је прилив новца из иностранства веома значајан и због тога што су стране инвестиције у претходних неколико година на веома ниском нивоу.

Хасић каже да је износ дознака сигурно и већи, с обзиром на то да је значајан дио новца, дошао мимо легалних токова, односно из "руке у руку".

- То значи да је дијаспора и те како битна за привреду и уопште егзистенцију у БиХ, с обзиром на то да је стандард становника на изузетно ниском нивоу - истакао је Хасић.

С друге стране, он каже да власт не чини ништа како би људе у дијаспори подстакла да улажу у БиХ.

- Мислим да није било довољно разумијевања домаћих власти да се нешто озбиљније уради у вези с тим питањем - казао је Хасић.

Према домаћим и међународним процјенама из 2009. године, у иностранству живи свака трећа особа рођена у БиХ или укупно 1.460.000. У поређењу са укупним бројем становника, дијаспора БиХ се убраја у ред најбројнијих дијаспора свијета.

Дијаспора

У публикацији о исељеништву, коју је урадило Министарство за људска права и избјеглице, обрађено је 17 земаља у којима борави већи број грађана који воде поријекло из БиХ, а то су Аустралија, Аустрија, Белгија, Луксембург, Данска, Холандија, Хрватска, Италија, Канада, Норвешка, Њемачка, САД, Словенија, Шведска, Швајцарска, Велика Британија и Ирска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана