Дијаспора послала 2,6 милијарди КМ

Маријана Миљић
Дијаспора послала 2,6 милијарди КМ

БAЊAЛУКA - Из дијаспоре је у БиХ за првих девет мјесеци прошле године стигло 2,62 милијарди марака, што је за 130 милиона КМ више у односу на исти период 2010. године, рекли су "Гласу Српске" у Централној банци БиХ.

Додали су да је у периоду од јануара до септембра 2010. године БиХ из иностранства добила 2,49 милијарди марака, док су у цијелој 2010. години дознаке износиле 3,4 милијарди КМ.

Члан Удружења економиста РС СЊОТ Милош Тодоровић рекао је да се ради углавном о новцу физичких лица који је стизао као помоћ родбини у БиХ.

Он је нагласио да је износ од 2,6 милиона марака из иностранства охрабрујући и да то представља једну од најзначајнијих ставки када је у питању прилив новца у БиХ, јер су стране инвестиције у претходних неколико година биле на веома ниском нивоу, док ни извоз није био од већег значаја.

- Новац из иностранства који је стигао у БиХ олакшао је у великој мјери живот људима, јер би без њега неки тешко преживјели. Људи из иностранства углавном шаљу новац најугроженијим слојевима друштва, пензионерима и незапосленим лицима како би колико-толико побољшали њихову финансијску ситуацију - рекао је Тодоровић.

Ови подаци показују да се финансијска помоћ из иностранства рођацима у БиХ послије три године почела повећавати јер је глобална криза оставила значајне посљедице и на финансијску моћ грађана БиХ у иностранству, па су, према службеним подацима, од 2008. године дознаке рођацима у БиХ значајно смањене.

Новац из иностранства стиже углавном посредством комерцијалних банака, али и слањем новца преко пријатеља.

Према процјенама, у иностранству живи више од 400.000 становника поријеклом из Српске, а отприлике једна трећина грађана у РС има бар једног члана породице у иностранству.

Србија

Србија је у прошлој години остварила рекордни прилив девизних дознака из дијаспоре од скоро 5,5 милијарди долара, док је од 2000. године до сада по основу девизних дознака у Србију ушло више од 40 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана