Девизне резерве веће за 250 милиона КМ

Глас Српске
Девизне резерве веће за 250 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Девизне резерве БиХ на крају новембра износиле су 6,45 милијарди марака, што је за око 250 милиона више у односу на крај 2009. године, рекли су Централној банци БиХ.

Девизне резерве крајем прошле године износиле су 6,2 милијарде марака.

- Резерве су у овој години повећане прије свега због бржег раста извоза, добре туристичке сезоне и доласка становника из иностранства у БиХ. Расту резерви допринијела је и дознака по основу кредита Међународног монетарног фонда - рекли су у Централној банци.

Наглашавају да се и у идућој години очекује стабилност девизних резерви.

- На то ће највише утицати очекивано јачање економске активности и прогнозиран економски раст од око три одсто - рекли су су Централној банци.

Економски експерт Љубиша Владушић каже да БиХ тренутно има за око 500.000 марака већу инострану активу од монетарне пасиве.

- Знатно повећање девизних резерви у односу на прошлу годину не значи само стоодстотну покривености пасиве, већ и то да са овим резервама обезбјеђујемо стабилно покривање шестомјесечне вриједности увоза, што је такође позитиван знак. Девизне резерве су тренутно стабилне и иду у прилог стабилности финансијског сектора, редовној отплати спољног дуга БиХ и подржавају реални сектор - истакао је Владушић.

Он је нагласио да ће стање у економији БиХ идуће године у знатној мјери зависити и од економских кретања у цијелом свијету.

- И БиХ је имала осцилације у девизним резервама, посебно крајем прошле и почетком ове године. Разлог су углавном биле импликације свјетске финансијске кризе, које су се директно одразиле и на БиХ, па и на девизне резерве - рекао је Владушић.

Прогнозе

Љубиша Владушић је нагласио да се и поред повећања девизних резерви у идућој години могу очекивати притисци кризе која још није прошла.

- Финансијска криза још увијек није завршена у свијету, а нека од њених главних жаришта су у Европи, односно Грчкој, Ирској, Шпанији и Португалији. Све то може да има притисак на вриједност евра - казао је Владушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана