Девизне резерве веће за 200 милиона КМ

Драгана Келеч
Девизне резерве веће за 200 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Девизне резерве БиХ износе 6,19 милијарди марака или 3,17 милијарди евра, што је за око 200 милиона марака више у односу на исти период прошле године, рекли су у Централној банци БиХ.

Према подацима Централне банке БиХ, девизне резерве на дан 19. фебруара 2011. године износиле су 5,98 милијарди марака или 3,06 милијарди евра.

Када је у питању вриједност злата у портфолију, у ЦБ БиХ истичу да се тржишна вриједност злата стално мијења.

- Тржишна цијена злата посматрана на дан 21. фебруар ове године износила је 1.746 долара, а у складу са тим вриједност злата у портфолију Централне банке БиХ у том тренутку износила је 111.766.400 долара - нагласили су у Централној банци БиХ.

Додали су да у посљедње вријеме није било промјене количине злата које Централна банка БиХ држи у свом портфолију.

Руководилац секције за банкарство у Удружењу економиста РС СЊОТ Марко Ђого рекао је да је расту девизних резерви ове године у БиХ допринио нешто нижи трговински дефицит у односу на претходне године, тако да се девизне резерве нису нашле под оштрим ударом.

- Расту девизних резерви допринио је и раст кредита у банкама у БиХ, који су донекле били финансирани и повлачењем средстава банака из иностранства - рекао је Ђого.

Додао је да је Међународни монетарни фонд (ММФ) обуставио стенд-бај аранжман са БиХ, тако да ипак има нешто мање девизних средстава него што се очекивало, по том основу.

- Ипак, када се све сабере и одузме, веома је позитивно да смо имали раст од 200 милиона марака девизних резерви, јер то говори да смо још "на ногама", те да се негативни сценарио, гдје се девизне резерве брже одлијевају, не дешава - додао је Ђого.

Нагласио је да је раст ових резерви добра вијест, јер показује да привреда још није пред колапсом.

Пројекти

Ђого је нагласио да би у БиХ требало покренути разне пројекте, као што су изградња аутопутева и хидроелектрана, што би утицало на раст девизних резерви.

- Због тога је реализација ових пројеката веома значајна. Наравно, позитивно би утицао и аранжман са ММФ-ом, за који постоји шанса да се успостави, сада када је формиран Савјет министара БиХ - рекао је Ђого.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана