Девизне резерве НБС 10,16 милијарди евра

Танјуг
Девизне резерве НБС 10,16 милијарди евра

Београд - Девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају јуна око 10,16 милијарди евра, саопштила је данас централна банка, наводећи да је највећи одлив из тих резерви остварен по основу интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту, у износу од 107,6 милиона евра.

По основу исплате старе девизне штедње из девизних резерви је исплаћено 75,2 милиона евра, док је по основу измирења обавеза према инокредиторима исплаћено 60,1 милион евра.

У току јуна највећи прилив је реализован по основу издвајања девизне обавезне резерве од стране банака у нето износу од 166,6 милиона евра.

Поред тога, остварени су приливи од продаје хартија од вриједности Републике Србије деноминованих у еврима у износу од 140 милиона евра и по основу коришћења кредита и донација у износу од 61,7 милиона евра.

Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од ММФ-а, на крају јуна износиле су 5,42 милијарде евра.

Девизне резерве НБС обезбјеђују покривеност новчане масе (М1) од 438 одсто, краткорочног дуга у износу 2.416 одсто и истовремено покривају више од седам мјесеци увоза робе и услуга.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну износио је око 1,82 милијарде евра и био је за 734 милиона евра већи него у претходном мјесецу. У првих шест мјесеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно око 8,25 милијарди евра.

Ради ублажавања прекомјерне дневне осцилације девизног курса, НБС је у току прошлог мјесеца продала на међубанкарском девизном тржишту девизе у износу од 107,6 милиона евра.

У јуну је забиљежена номинално јачање динара према евру за 0,7 одсто, а од почетка ове године динар је према евру номинално ослабио за 9,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана