Девизне резерве мање за 300 милиона КМ

Глас Српске
Девизне резерве мање за 300 милиона КМ

ИСТОЧНО СAРAЈЕВО - Девизне резерве БиХ тренутно износе 5,9 милијарди, а на крају прошле године износиле су 6,2 милијарде марака, што значи да су за десет седмица смањене за око 300 милиона марака, рекао је професор на Економском факултету у Источном Сарајеву Љубиша Владушић.

Он је у интервјуу Срни рекао да се пад евра на међународном тржишту валута одражава и на екстерни сектор економије БиХ, прије свега на спољни дуг, те има нешто блажи утицај на девизне резерве.

- Клизање евра може имати потенцијални утицај на висину девизних резерви БиХ, јер ће у тој ситуацији увозници путем банака куповати ову валуту, што може узроковати смањење резерви, али не може угрозити аранжман валутног одбора - рекао је Владушић.

Спољни дуг БиХ, наводи Владушић, на крају прошле године износио 5,2 милијарде марака, те да је готово 26,7 одсто спољног дуга БиХ изложено ризику промјене курса долара према евру, те да је око 43,3 одсто спољног дуга изложено ризици промјене курса евра према осталим кључним свјетским валутама

Према његовим ријечима, пад евра према долару за десет одсто утицаће на спољни дуг БиХ, који би у априлу могао да порасте за 140 милиона марака у односу на крај 2009. године, те још за додатних 40 до 50 милиона марака због пада курса евра у односу на остале валуте.

- Дугорочно посматрано, евро би могао да ослаби за 18 одсто у односу на долар, односно девет одсто у односу на остале кључне валуте, па би вриједност спољног дуга БиХ због тога могла да порасте за 300 до 320 милиона марака, у односу на ниво крајем 2009. године - сматра Владушић.

Евро и долар

Љубиша Владушић је истакао да ће, према истраживању независне финансијске истраживачке куће "ЕЦР", однос евра и долара до средине ове године пасти на ниво 1,2. Додаје да је пад евра на међународним тржиштима валута подстакнут забринутошћу због могућности избијања дужничке кризе у Европи, послије проблема са високим буџетским дефицитом и спољним дугом Грчке и сличних потешкоћа са којима су се суочиле Шпанија и Португалија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана