Девизне резерве 6,33 милијарде КМ

Јелена Бјелица
Девизне резерве 6,33 милијарде КМ

Бањалука - Девизне резерве БиХ почетком марта ове године износиле су 6,33 милијарде КМ, што је повећање од 180 милиона марака у односу на исти период прошле године, подаци су Централне банке БиХ.

- Расту девизних резерви допринијела је исплата двије транше стенд-бај аранжмана са ММФ-ом, у укупном износу од 230,2 милиона КМ. Такође, позитивно је утицала и уобичајена сезонска потражња за домаћом валутом током љетних и новогодишњих празника - рекли су у ЦБ БиХ и додали да на девизне резерве утичу и активности банкарског сектора.

У Централној банци истичу да су највећи негативан утицај на кретање девизних резерви имале обавезе БиХ по основу отплате спољног дуга, као и трансакције банкарског сектора усмјерене на измирење обавеза према иностранству.

- Укупно плаћени износ по основу спољног дуга за прошлу годину износи 413,3 милиона КМ. Страни извори финансирања комерцијалних банака, усљед смањења потражње за кредитима и пооштрених критеријума кредитирања, смањени су и у току прошле године, чиме је остварен додатни притисак на девизне резерве - рекли су у ЦБ БиХ.

Истакли су да структуру девизних резерви највише чине средства инвестирана у ликвидне вриједносне папире земаља чланица Европске монетарне уније, односно 66,45 одсто.

Руководилац Секције за банкарство у Удружењу економиста РС SWOТ Марко Ђого нагласио је да је једини недостатак овог повећања девизних резерви тај што се дијелом финансирају из кредита ММФ-а.

- Да није тог кредита, дошло би и до смањења јер имамо трговински дефицит. Немамо ни значајније изворе финансирања, као што смо прије имали банкарске кредите и нешто страних инвестиција, који су прекинути по избијању економске кризе. Постоји озбиљна стрепња да би се девизне резерве могле наћи под још јачим притиском, што би довело у питање и саму националну валуту - истакао је Ђого.

Према његовом мишљењу, склапање уговора са ММФ-ом је позитивно јер на неки начин одгађа кризу у којој се налазимо.

- Уколико се стање не поправи када се извучемо из кризе и будемо морали враћати заостале кредите, девизне резерве ће се наћи под већим притиском него што су данас - казао је Ђого.

Златне резерве

ЦБ БиХ тренутно располаже са 96.000 финих унци злата, чија је укупна тржишна вриједност почетком марта износила 227,7 милиона КМ.

- Овај износ чини 3,6 одсто од укупних девизних резерви. Ради се о стандардним златним полугама, које се у складу са уобичајеним праксама инвестирања централних банака чувају код Банке Енглеске - казали су у ЦБ БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана