Девизне резерве 6,3 милиона марака

Далиборка Секулић
Девизне резерве 6,3 милиона марака

БAЊA ЛУКA - Према финансијским резултатима Централна банка БиХ 2008. годину завршила је са девизним резервама од 6,3 милијарде марака, од чега су нето слободне девизне резерве, крајем 2008. године, износиле око 560 милиона марака.

- Централна банка је промијенила политику инвестирања девизних резерви ради заштите од могућих губитака девизних средстава. Тако су девизне резерве из комерцијалних банака пребачене у централне банке земаља ЕУ и у Банку за међународна поравнања у Базелу. При томе ЦББиХ водила се првенствено сигурношћу, односно потребом да осигура девизне резерве, па тек онда потребом да се оствари профит - казали су у ЦББиХ.

У ЦББиХ наводе да је у фебруару ове године годишња инфлација у БиХ износила 1,8 одсто, а годишњи кредитни раст 17 одсто, што је знатно мање у односу на исти период прошле године, када је кредитни раст био готово дупло већи.

- Иако је у прошлој години у БиХ настављен тренд раста кредита, крајем године дошло је до његовог значајног успоравања  и  укупни кредити на крају 2008. године износили су 14,5 милијарди марака. У односу на крај 2007. године они су  већи за 21,7 одсто - подаци су Централне банке.

Привредна предузећа остварила су раст кредита по стопи од близу 28 одсто, а домаћинства око 18 одсто. Истичу, да је спољни дуг БиХ, који је износио 4,19 милијарди марака, уредно сервисиран, а тренд одрживог економског раста из претходних година настављен је и у 2008. години и према процјенама износи 5,5 одсто. Прилив директних страних инвестиција је смањен и износио је 1,3 милијарде марака.

Од октобра 2008. године Централна банка предузела је неколико мјера како би ојачала ликвидност комерцијалних банака које су због подизања депозита биле под извјесним притиском, те је стопа обавезне резерве смањена са 18 на 14 одсто.

Лани је Централна банка БиХ остварила приход од 199,4 милиона марака од чега је 119,6 милиона марака, крајем прошле седмице,  пребачено у буџет институција БиХ.

Клиринг

Централна банка постала је у прошлој години оперативна платформа за клириншки обрачун међународних плаћања између БиХ, Србије и Црне Горе чиме је платни промет између ових земаља постао бржи и јефтинији. Потписивањем Меморандума о принципима координације банкарске супервизије између ЦББиХ и ентитетских агенција за банкарство, омогућена је сарадња и размјена података и информација између ових институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана