Девизне резерве 6,2 милијарде КМ

М. Ч.
Девизне резерве 6,2 милијарде КМ

БAЊAЛУКA - Девизне резерве БиХ половином августа ове године износиле су 6,237 милијарди марака и у односу на исти период лани веће су за 94 милиона КМ, подаци су Централне банке БиХ.

Девизне резерве БиХ половином августа прошле године износиле су 6,143 милијарде КМ. Вриједност злата у портфолију ЦБ БиХ тренутно износи 161,33 милиона КМ.

На питање планирају ли повећање резерви у злату, с обзиром на константан раст цијене овог племенитог метала, у ЦБ БиХ су рекли да код њих није пракса да унапријед најављују одлуке из домена инвестиционе политике.

- Евентуална одлука о куповини или продаји злата зависиће од тржишних кретања и ставова Инвестиционог комитета и Управног савјета ЦБ БиХ. Раст цијене злата на свјетском тржишту који је посебно интензиван у августу прати се на дневној бази, те се о томе информишу чланови управе - навели су у Централној банци.

Додали су да је уобичајена пракса централних банака широм свијета држање дијела девизних резерви у злату, којима се не обављају честе трансакције.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана