Детроитска тројка затвара 59 фабрика

Глас Српске
Детроитска тројка затвара 59 фабрика

ДЕТРОИТ - Aмеричке гигантске ауто-компаније "Џенерал моторс", "Форд" и "Крајзлер" најавиле су да ће затворити 59 фабрика на најмање мјесец дана, у оквиру борбе за преживљавање у најлошијој продаји кола у последњих 26 година и у очекивању да ће добити хитну помоћ америчке владе, пренио је Танјуг.

"Крајзлер", који се налази у најгорој позицији од "три великана из Детроита", затвориће 30 фабрика, а "Форд" ће испразнити девет од 15 погона у Сјеверној Aмерици, у првој седмици јануара. "Форд" је раније најавио да ће у првом тромјесечју у погонима у Сјеверној Aмерици смањити производњу за 38 одсто, за око 250.000 возила.

"Крајзлер" је саопштио да ће фабрике затворити на најмање мјесец дана, вршећи нови притисак на администрацију предсједника СAД Џорџа Буша да што прије помогне ауто-компанијама којима недостаје новац за текуће пословање.

Пражњење "Крајзлерових" фабрика почело је јуче већ данас у СAД, Канади и Мексику, гдје се израђују возила робне марке "крајзлер", "џип" и "доџ", пошто најављена одлука америчке владе о помоћи још није донијета.

Више од 30.000 синдикално организованих радника у америчким погонима примаће скоро пуне наднице и остале бенефиције у периоду док су фабричке капије затворене. Продаја "Крајзлерових" кола смањена је 47 процената у новембру и за око 28 одсто је мања у 11 мјесеци ове године, у односу на исти лањски период.

Драматичан и неочекиван корак затварања погона како би се уштедио новац подвукао је хитност молби "Крајзлера" и "Џенерала" да што прије добију владину помоћ која им је нужна за преживљавање у краћем периоду.

"Џенерал" је саопштио да ће смањити производњу у првом тромјесечју идуће године за 60 одсто у односу на исти период минуле године, а у сриједу је објавио да ће на "дужи период" обуставити изградњу фабрике мотора у Мичигену, у коју је уложено 370 милиона долара. Тај погон подизан је у оквиру плана израде возила мање потрошње горива, као што је електрични аутомобил  "шевролет волт".

Бијела кућа није коментарисала развој догађаја, али водеће демократе у Сенату, које инсистирају на владиној помоћи, кажу да заустављање фабрика чак и на краћи рок представља најбоље упозорење да се на подршку не може дуго чекати и да отпуштања пријете стотинама хиљада радника.

Законодавци из редова демократа и индустријски извори сматрају да је за "Џенерал" и "Крајзлер" потребно око 14 милијарди долара, само да би могли да извршавају дневне финансијске обавезе. Без те помоћи фабрике ће остати без новца већ почетком 2009. године, а Буш је ТВ каналу "Фокс њуз" рекао да би одлука о помоћи требало да се донесе "реалативно брзо" и да се разматрају све опције о детаљима владине подршке.

"Џенерал"  чији се губитак пење на 16,2 милијарде долара, истиче да му је потребно најмање 11 милијарди долара да плаћа мјесечне рачуне, док је  "Крајзлер" окончао прошло тромесечје са 6,1 милијарди долара дуга, а да би могао да послује, потребне су му три милијарде долара.

Преговори

"Џенарал" и "Крајзлер" поново су започели преговоре о спајању, након што је "Церберус Цапитал Манагемент" сигнализирао да ће пристати да прода дио удјела у "Крајзлеру". Према писању "Волстрит журнала", "Церберус" је иницирао обнављање преговора који су прекинути прије само неколико седмица. Обнављањем преговора "Церберус" настоји заштити од колапса своје двије ауто-финансијске компаније "GMAC" и "Крајзлер фајнаншел" које су кључне за преживљавање компанија из Детроита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана