Детроитска тројка тражи 34 милијарде долара помоћи

Глас Српске
Детроитска тројка тражи 34 милијарде долара помоћи

ВAШИНГТОН - У борби за преживљавање, некад моћни детроитски фабриканти аутомобила затражили су од Конгреса СAД спасилачки пакет од 34 милијарде долара, уз обећање да ће смањити радну снагу, плате руководећем кадру и број производних линија и модела.

Цифра коју траже далеко је већа од 25 милијарди долара које нису успјели да добију прошлог мјесеца.

"Џенерал моторс" и "Крајзлер" кажу да им је неопходна
инфузија готовине до Нове године, уз опомену да ће ако падну са собом повући цјелокупну аутоиндустрију земље.

"Крајзлеру" до краја године треба седам милијарди долара, а "Џенералу" четири милијарде за прву помоћ и још 18 милијарди да се одржи на површини и суочи са још тежим економским бурама.
"Форд" је изнио повољнији извјештај, али су друга два члана америчке "Велике тројке" осликали најмрачнију слику до сад, са затвореним фабрикама и масовним отуштањима, ако Конгрес хитно не прискочи у помоћ.

- Aко сад акција изостане, биће погођене многе америчке породице као и сам економски опоравак, што ће далеко претегнути трошкове подршке индустрији која задире у сваки округ сваке државе нације - рекао је директор "Крајзлера" Фриц Хендерсон.

Управо објављене бројке о продаји аутомобила у СAД подвлаче
озбиљност стања. Продаје "Џенерал моторса" и "Кразлера" пале су у новембру за више од 40 процената, док је "Форд" укњижио пад од 31 одсто.

Вође демократа у Конгресу кажу да би могли да сазову највише
законодавно тијело поново идуће седмице да изгласа закон о спасавању аутоиндустрије, али само ако произвођачи покажу да имају планове који заслужују помоћ.

Предсједник америчког Представничког дома Ненси Пелоси рекла је да је са предсједником Џорџом Бушом разговарала 1. децембра о потреби да се помогне аутоиндустрији и да вјерује да ће одређено рјешење бити пронађено, било законским или путем Бушове администрације.

- Мислим да је сасвим јасно да стечај односно банкрот није једна од опција - рекла је она, додајући да планови компанија о начину изласка из кризе морају прво да добију одобрење Конгреса.
"Форд", који далеко боље стоји од "Џенерала" и "Крајзлера", тражи отварање кредитне линије од девет милијарди долара да би стабилизовао пословање, али каже да неће дирати у тај новац сем ако неко дуги из "Велике тројке" не прогласи банкротство.
"Фордов" план предвиђа да ће се компанија вратити у финансијску равнотежу или исказати зараду 2011. године. До краха ове године, "Форд" намјерава да број продаваца смањи за 600, на 3.790.

План опоравка наводи да ће "Форд" уложити 14 милијарди долара током наредних седам година у смањење потрошње горива својих модела и побољшање укупног учинка своје флоте за просјечно 14 одсто већ идуће године убрзаном продукцијом електричних и електробензинских аутомобила.

Продаја

Продаја аутомобила у СAД пала је за 37 процената у новембру на најнижу грану у протеклих 26 година, угасивши наду да је ова, за аутоиндустрију, очајна година досегла дно и додајући муницију молби детроитских произвођача да их држава
спасе новцем пореских обвезника.  Продаје су прошлог мјесеца пале на 746.789 возила, што на годишњој основи значи 10,2 милиона а то је најмање од октобра 1982. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана