Детроит и званично банкротирао

Aгенције
Детроит и званично банкротирао

Амерички федерални суд одлучио је да граду Детроит треба дати зашититу од повјерилаца, што је највећи банкрот у јавном сектору у историји САД.

Прије подношења захтијева за проглашење банкрота у јулу, скоро 40 одсто новца прикупљеног у Детроиту је одлазило на отплату дугова, а стахује се да би то могло да порасте на 65 одсто ако се Детроиту не омогући банкрот, односно заштита од повјерилаца.  

Представници синдиката најавили су жлабу на одлуку суда.  

Судија Стивен Родс одбацио је примедбје синдиката, пензионих фондова и пензионера, који би, као и други кредитори, могли претрпјети губитке у оквиру плана да се ријеши проблем 18 милијарди долара у обавезама Детроита.  

Детроит је тражио заштиту од повјерилаца прије више од четири мјесеца, а пензионисани радници градских служби, полицијски и ватрогасни синдикати су у јулу на суду тражили да се блокиора захтјев Детроита.  

Судија Родс је рекао да је банкрот Детроита "неизбјежан" и да је тај град то требало да уради прије више година.  

Кевин Ор, кога су детроитске власти прољетос запослиле као стручњака за банкрот, треба да до краја године представи план како ће град рјешити проблем с више од 100.000 кредитора. Градски званичници се надају да би Детроит могао да изађе из банкрота до краја 2014.  

Главно питање током деветодневног процеса било је да ли Детроит испуњава услове по федералном закону да буде предмет на стечајном суду, послије вишегодишње лоше управе, сталног смањења становништва и пропасти тамошње средње класе.  

Детроит је од 1,8 милиона становника током свог врхунца 50-их година када је у том граду било мноштво добро плаћених послова, изгубио више од милион житеља.  

Сада порески приходи у градској области већој од Менхетна, Бостона и Сан Франциска заједно, нису довољни да покрију пензије, здравствено осигурање старих, рате за дугове који су узимани за покриће градског буџета.  

Власти Детроита наводе да им је потребна заштита од бакрота ради преосталих становника који живе са све лошијим услугама - од лоше полицијске службе, преко лоше освјетљних улица до проблема с одношењем смећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана