Деташмане у Њемачкој добило 26 предузећа

Марина Чигоја
Деташмане у Њемачкој добило 26 предузећа

БAЊA ЛУКA - Комисија за деташмане Привредне коморе Републике Српске додијелила је крајем прошле седмице укупно 503 дозволе за 26 предузећа за рад у Њемачкој, које су важеће у овој и идућој години.

У Привредној комори истичу да је запосленост домаћих предузећа која раде монтажерске и изолатерске послове ове године повећана, док су предузећа из области грађевине у неповољнијем положају због свјетске економске кризе, мањег броја инвестиција и ниске цијене рада.

У монтажерском предузећу "ИМС трејд" које је у Њемачкој присутно осам година истичу да тамо имају око 100 радника.

- Ове сезоне добили смо највише деташмана, укупно 55, а отприлике толико очекујемо и из посебног контингента који је Словенија препустила БиХ, а додјељује га Спољнотрговинска комора БиХ - истакао је директор овог предузећа Младен Петровић.

Према његовим ријечима, плате радника у Њемачкој три пута су веће него у РС.

- Вариоци су најплаћенији и њихова сатница се креће од десет до 13 евра, бравари имају од девет до 11 евра по сату - казао је Петровић.

Директор предузећа "СГ Инжењеринг" из Бање Луке, које обавља грађевинске послове, Страхило Субашић, каже да ово предузеће тренутно има уговоре за 30 радника у Њемачкој, те да очекују још уговора у предстојећем периоду.

- Осјети се благи пад у пословању, те смо у августу и септембру у Њемачкој били само са пет људи, што се заиста дуго није догодило. Aли, услови пословања су добри, а и примања радника у Њемачкој значајно су већа од оних које добијају радници у РС и крећу се око 1.200 до 1.400 евра - истакао је Субашић.

Додао је да постоји велико интересовање радника за рад у Њемачкој.

 - Чим постоји интересовање, сигурно да има и зараде, мада је ове године заиста било теже пословати него лани - казао је Субашић.

Он је рекао да је прошле године ова фирма искористила 98 одсто деташмана, што је било изузетно добро у односу на остале фирме.

Субашић је потврдио да су у Њемачкој најтраженији монтажери, који имају и највише  посла, те су зато добро и плаћени.

Подјела

Република Српска располаже једном трећином од укупно 1.900  деташмана, колико је у овој деташманској сезони одобрено БиХ. Највише деташмана добила су предузећа из области монтаже, и то 314 деташмана, затим грађевине, 202 деташмана, док су предузећа за изолатерске радове добила 117 дозвола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана