Детаљи трговине Кине и Шангаја

Taнјуг
Детаљи трговине Кине и Шангаја

Пекинг - Кина је званично представила детаље своје прве зоне слободне трговине (FTZ) у Шангају, што је само једна од реформи коју спроводи ново кинеско руководство.

Пројекат слободне трговинске зоне у Шангају, који је прошлог мjесеца одобрила кинеска влада, биће покренут у недjељу, саопштила је ове недjеље кинеска новинска агенција Синхуа.

Кинеска влада ће дозволити слободну размjену јуана на пробној бази, и тестирање каматних стопа које одређује тржиште и прекограничног коришћења јуана у тој зони, наведено је у саопштењу Државног савjета Кине.

Ограничења за стране инвестиције ће бити ублажена, јер ће прописи за пословање страних фирми бити "привремено прилагођени" у тој зони на период од три године.

"Покретање пилот пројекта у малој и ограниченој зони је политички мудар потез, јер тиме кинеске власти настоје да смање потенцијалне ризике", изјавили су економисти АНЗ банке, додајући да ће способност контроле кретања капитала бити највећи изазов за FTZ.

Ова зона слободне трговине ће објединити четири постојеће трговинске зоне у Шангају, и протезаће се на скоро 29 квадратних километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана