“Дестилација” из Теслића трпи посљедице кризе у Европи: Пад наруџби успорио погоне

Данијела Бајић
“Дестилација” из Теслића трпи посљедице кризе у Европи: Пад наруџби успорио погоне

БАЊАЛУКА - Хемијска индустрија “Дестилација” Теслић већ мјесецима ради смањеним капацитетом, а разлог је пад потражње из иностранства и криза која дрма европско тржиште.

Директор “Дестилације” Зоран Шкребић казао је за “Глас Српске” да је криза највише захватила тржишта Швајцарске, Аустрије и Њемачке гдје, иначе, пласирају велике количине својих производа. Упркос свим проблемима ово предузеће, истиче Шкребић, нема значајних проблема у пословању.

- Свакако имамо неких негативних трендова, као и већина компанија које раде на западноевропском тржишту, али ништа није алармантно - рекао је Шкребић.

Додао је да, само што су изашли из кризе због недостатка сировине, појавио се проблем са потражњом, тако предузеће и даље не ради у пуном капацитету.

- Од 1. новембра до 1. марта угасили смо једну трећину капацитета док су остали погони радили отприлике 50 одсто, што је оставило значајне посљедице на пословање - казао је Шкребић.

Он је нагласио да је након интервенција ресорног министарства и Владе РС испорука сировине почела почетком јануара, што је прилично рано у односу на претходне године, јер се прва два мјесеца углавном и не ради.

- Дестилација је до 20. априла добила 20.000 кубика што нас је одржало у оним половичним капацитетима. Почетком марта у рад смо пустили све капацитете, али смањене и до 15 одсто, јер се већ тад појавио проблем на европском тржишту који траје до дан-данас - испричао је Шкребић.

Према његовим ријечима, од 20. априла па до почетка јула због кише уопште није било могуће ући у шуму.

- Посљедњих двадесетак дана, како се вријеме стабилизовало у односу на прољеће када су кише падале сваки дан, испоруке сировине су се побољшале.  Како ће то ићи до краја године, у овом тренутку више нико не може знати - казао је Шкребић.

Без обзира на све ове проблеме, истиче да су плате радницима расле више него што је скакала инфлација и сви радници су на послу, нико није послат кући.

- Вјерујем да ће се ситуација на европском тржишту стабилизовати, јер можемо се носити са проблемима неколико мјесеци, али ако то буде годину, двије или више, биће готово немогуће опстати - рекао је Шкребић.

Додао је да ово предузеће већ годинама планира аутоматизацију производње, односно набавку модерних машина којима ће бити надокнађен недостатак радне снаге.

-  Примјера ради, код нас се некад и дрво за производњу цјепало ручно, данас то раде машине. Све оне процесе који се могу аутоматизовати, а гдје је потребна физичка радна снага, улажемо напоре да то потпуно учинимо – нагласио је Шкребић.

Нови производи

Зоран Шкребић истиче да константно теже да отпочну производњу неке нове робе.

- Надам се да ће нам се ускоро отворити прилика да отпочнемо нову производњу, стално трагамо за нечим новим. Наши нормални капацитети на годишњем нивоу су 14.000 тона дрвеног угља, 4.000 тона брикета дрвеног угља и око 1.000 тона сирћетне киселине разних концентрација – казао је Шкребић и додао да ова фабрика постоји 127. година.

Све производе искључиво од дрвета и 85 одсто њихове робе заврши у иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана