Десети рођендан евра у духу кризе

Глас Српске
Десети рођендан евра у духу кризе

БРИСЕЛ - Десет година постојања евро обиљежава у доба највеће кризе од свог настанка, а аналитичари кажу да су могући исходи кризе или монетарна унија или распад еврозоне, преносе агенције.

Свој десети рођендан евро дочекује на ниским гранама, а ових дана биљежи највећи пад према долару од 10. јануара 2011. године.

Заједничка европска валута је у кризи показала многе мањкавости, па се критичарима чини да је еуфорија приликом њеног увођења била претјерана. Политичка и финансијска елита, међутим, сматра да је евро донио добробит свима.

У поноћ, 1. јануара 2002. Европљанима није стигла само Нова година, него и нова валута. Тада су, у ствари, у оптицај пуштене папирне новчанице и кованице, а евро се још од 1999. користио у трансакцијама на финансијским тржиштима.

Мишљења су била различита, и тада и сада, када га користи нешто више од 300 милиона људи у 17 земаља.

Европска комисија, поводом јубилеја, саопштава да је евро грађанима пружио опипљив симбол европског идентитета.

Међутим, земље које нису чланице монетарне уније данас не завиде чланицама зоне евра.

Враћа се рецесија

Још једна потврда да идућа година за глобалну економију неће бити лагана стигла је од економиста које је анкетирао Би-Би-Си - они готово једногласно предвиђају да ће се у Европу идуће године вратити рецесија.

На питање о томе што идуће године очекује Европу, 25 економиста Европи за идућу годину предвиђа рецесију.
Петина од 27 анкетираних сматра да еврозона неће преживјети у свом тренутном облику, док већина оцјењује да вјероватноћа распада еврозоне износи између 30 и 40 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана