Десет највећих државних банкрота

Дојче веле
Десет највећих државних банкрота

Током новије историје многе државе су морале да прогласе банкрот. Разлози томе су били разноразни, а исто тако и посљедице.

Доносимо преглед десет највећих банкрота у посљедњих 100 година.

1923. Њемачка

200 милијарди марака за векну хлеба! Током 1923. године Нијемци су у куповину намирница одлазили са корпама пуним новца. Овакав пад вредности новца био је један од најекстремнијих неке индустријске нације. Вредност је опадала готово из сата у сат. Ова хиперинфлација била је посљедица Првог свјетског рата и екстремног задужења. Ово искуство и шок утицали су и на касније генерације Нијемаца.

1933. Њуфаундленд

Њуфаундленд је један од малобројних примјера који показују да стечај неке државе уједно може значити и њен крај. Наиме, данашња канадска провинција Њуфаундленд некада је била самостална држава у склопу Британске империје. Након банкрота 1933. ова земља је изгубила своју независност и од тада се налази у склопу Канаде.

1945. Њемачка

Послије Другог свјетског рата, ништа више није као прије – Њемачка је тотално банкротирала. Три године послије рата, вредност валуте је наставила да опада јер индустрија као и пољопривреда нису функционисале. Истовремено је у оптицају било све више новца. Економски успон почиње 1948. с реформом валуте и увођењем три зоне у земљи – руске, америчке и британске.

1971. САД

Оно што се током 70-их година догодило у САД, данас је познато као „Никсонов шок". Тадашњи предсједник земље, Ричард Никсон, је такорећи преко ноћи одустао од тзв. „златног стандарда", односно, донио одлуку да долар више не мора имати противриједност у злату. Тиме је он заправо био прогласио стечај своје земље.

1998. Русија

Због пада цијене нафте 1998. пала је и вриједност руске рубље. Економски гледано, овој земљи није ишло баш сјајно још од распада Совјетског Савеза. Русија се све више задуживала – свеукупно је њен дуг износио 140 милијарди долара. То је било превише и Русија више није била у стању да отплаћује своје дугове и објавила је стечај. Ова криза рубље била је иначе пети по реду стечај ове највеће земље на свијету.

2002. Аргентина

Актуелна криза могла би код многих Аргентинаца да пробуди непријатна сјећања на 2002. Тада је колабирао финансијски систем након што је држава постала платежно неспособна. Посљедица је била хаос: генерални штрајкови, сукоби с полицијом, пљачке супермаркета, провале у банке. Највећи дио својих уштеђевина тада је изгубио првенствено средњи слој друштва.

2008. Исланд

Током финансијске кризе влада Исланда је покушала да спаси земљу тиме што су банке прешле у руке државе. Али, овај корак је учињен прекасно. Исланд више није могао отплаћивати своје дугове и де факто одлази под стечај. Званично, ова земља ипак није банкротирала између осталог и зато што јој је помоћ пружио Међународни монетарни фонд.

2010. Грчка

Дужничка криза у Грчкој годинама је била на дневном реду у ЕУ. Увијек изнова је ова земља у посљедњем тренутку, након низа ноћних сједница у Бриселу, успијевала да избјегне стечај. Криза у Грчкој је ипак многе дубоко погодила; готово сваки четврти становник је незапослен, у групи млађих од 25. година старости – чак сваки други.

2012. Белизе

Само 23 милиона долара су Белизе одвели у банкрот. Ова мала држава у Средњој Америци има превелике девизне дугове, више није у стању да САД исплати камате – и пријављује стечај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана