Десет компанија које контролишу све

Б92
Десет компанија које контролишу све

Већину производа које данас купујемо контролише у свом власништву тек неколико најјачих свјетских компанија, пише Businessinsider.

Та појава се назива “Илузија избора” и говори о томе да потрошачи зависе од највећих играча, а прави потрошачки избор заправо и не постоји.

Чини се да су све велике компаније на неки начин повезане, или преко власништва или преко партнерства или на бројне друге начине.

Тако компанија Унилевер производи све од Дав сапуна па до Клондајк чоколадица. Нестле посjедује велик удио у Лореалу који са друге стране опет има удјеле у великом броју козметичких компанија али и у Дизелу, популарном бренду одјеће.

Графика показује да невјероватну количини брендова заправо “држи” свега десет корпорација - Кока-Кола, Пепсико, Џенерал Милс, Келогс, Марс, Унилевер, Џонсон и Џонсон, Проктер и Гембл, Нестле и Крафт.

Упркос широком броју производа и марки који су данас доступни потрошачима чини се да су сви они у рукама неколико највећих играча који контролишу већину производа које купујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана