Десет гиганата који контролишу свет

Б92
Десет гиганата који контролишу свет

Десет гиганата контолишу скоро све што купите, од производа за домаћинство до хране за кућне љубимце или одјеће.

Та појава се назива "Илузија избора" и говори о томе да потрошачи зависе од највећих играча, а прави потрошачки избор заправо и не постоји.

Графикон, који је направио Reddit, приказује ланац којим су повезане корпорације или преко власништва или преко партнерства или на бројне друге начине. Вjероватно сте сви чули за њихова имена, али можда не знате шта све ови гиганти посjедују и колики имају утицај.

Ево само неколико примера: Компанија P&G, највећи оглашивач у САД умрежен је са великим бројем различитих брендова који производе па, скоро све, од медицинских производа до пасте за зубе. Тако, P&G наводно "служи" 4,8 милијарди људи на свијету.

Компанија Нестле, позната по чоколади, али која је највећа компанија хране у свијету - има скоро 8.000 различитих брендова широм свијета. У ову мрежу укључена је компанија Лореал, која са друге стране опет има удијеле у великом броју козметичких компанија, затим компанија која је позната по храни за бебе -Гербер, затим Дизел , Вискас и сл…

Производе Унилевера наводно користи двије милијарде људи широм свијета, а подразумева мрежу производа од сапуна до кикирикија.

И то није све. Наиме, како се спекулише, у посљедњих неколико деценија, 90 одсто медија нашло се под контолом само шест компанија, показује Frugal Dad infographic од прошле године.

Наводино, 37 банака стопиле су се у само четири - ЈП Морган Чејс, Банка Америке, Велс Фарго и Сити груп, бар тако показује мапа Федералнох резерви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана