Депозити становништва већи за пет одсто

Агенције
Депозити становништва већи за пет одсто

Сарајево - Укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ, на крају септембра износили су 7,40 милијарди КМ, и у поређењу са стањем на крају децембра 2011. године већи су за 345 милиона КМ или пет одсто, а у поређењу са стањем на крају септембра прошле године већи су за 524 милиона КМ или 7,5 одсто, преносе агенције.

Највеће учешће у континуираном расту депозита становништва, посматрано по рочној структури, имају дугорочни депозити који су, у поређењу са стањем на крају децембра 2011. године, забиљежили раст од 315 милиона КМ или девет одсто, а у поређењу са стањем на крају септембра 2011. године 417 милиона КМ или 12,2 одсто.

Од укупних депозита становништва, орочени и штедни депозити износе 4,56 милијарди КМ или 61,6 одсто, док депозити по виђењу чине 2,84 милијарде КМ или 38,4 одсто, саопштено је из Централне банке БиХ.

У погледу валутне структуре, депозити становништва у домаћој валути износе 2,63 милијарде КМ или 35,5 одсто, депозити у евро валути износе 4,25 милијарди КМ или 57,4 одсто, а депозити у осталим страним валутама око 520 милиона КМ или 7,1 одсто.

У укупним депозитима свих домаћих институционалних сектора код комерцијалних банака у БиХ, депозити становништва учествују са 56,3 одсто.

Из Централне банке БиХ саопштено је да је ово најбољи показатељ повјерења у банкарски сектор и његову стабилност, те је резултат и постојања система осигураних депозита чији је основни циљ повећање стабилности банкарског сектора и заштита штедиша.

Поводом обиљежавања 31. октобра – Свјетског дана штедње, гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је да је штедња један од кључних генератора кредитирања, те омогућава нове инвестиције, развој БиХ и нова радна мјеста.

- Свјетски дан штедње је дан када се треба подсјетити на важност штедње, а уз наду да ће грађани у БиХ у будућности имати више мотива за обиљежавање овог дана - истакао је Козарић.

Свјетски дан штедње слави се 31. октобра, као сјећање на Први међународни конгрес представника штедних институција из око 25 земаља свијета одржан на данашњи дан 1924. године у Милану.

Учесници тог конгреса усагласили су се да је штедња неопходна за развој човјечанства па је установљен Свјетски дан штедње као оживљавање борбе против расипништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана