Депозити смањени за 466 милиона КМ

Марина Чигоја
Депозити смањени за 466 милиона КМ

БAЊA ЛУКA - Депозити у банкама у Републици Српској смањени су од почетка године за 466 милиона марака, показују прелиминарни подаци којима располаже Aгенција за банкарство РС.

- Пад се односи на разне сегменте, као што су смањење депозита матичних банака, затим преусмјеравање депозита Владе РС за кредите Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, те смањење ликвидности јавних и приватних предузећа - истакла је директор Aгенције за банкарство РС Славица Ињац.

Према овим подацима, у првих шест мјесеци 2009. године смањена је и укупна актива банака у Републици Српској за осам одсто.

- Укупна актива за првих шест мјесеци износи 5,3 милијарде марака, а смањена је због пада депозита, прије свега банкарских и владиних институција, те јавних и приватних предузећа. С друге стране, депозити грађана имају раст од један одсто у односу на крај 2008. године - истакла је Ињац.

Додала је да је пад депозита настао због промјена ликвидности привреде, а да је повјерење у банкарски систем стабилно.

Ињац истиче да је банкарски сектор РС ликвидан и стабилан и да то показује чињеница да се 29 одсто активе налази у новчаним средствима, а укупна актива депозита у јулу такође биљежи раст.

- У првих седам мјесеци депозити грађана имају раст од два одсто у односу на крај 2008. године, што је добар тренд и потврда повјерења у банкарски сектор РС - нагласила је Ињац.

Извршни директор Удружења економиста "SWOT" Саша Грабовац каже да је овакво стање било очекивано, с обзиром на то да су смањене привредне активности.

- Дошло је и до смањења реализације по основу прихода и самим тим предузећа немају слободних средства која могу да оставе код банака, то је још један показатељ да је ликвидност предузећа смањена, а то је било и за очекивати. С друге стране, охрабрујући је пораст депозита становништва, тако да се наш банкарски систем може оцијенити као стабилан, иако ситуација у привреди има утицаја и на њихов положај - казао је Грабовац.

Задуженост

Славица Ињац је казала да укупна кредитна задуженост правних и физичких лица износи 3.464 милијарде марака и иста је као на почетку године. Она објашњава да нема значајне промјене, када се ради о кредитирању, односно да је одобрено нових кредита у износу колико је враћено старих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана