Депонија пепелишта у Станарима по посљедњим стандардима

Дијана Дујић
Депонија пепелишта у Станарима по посљедњим стандардима

Станари - ЕФТ Рудник и Термоелектрана "Станари" посједује најсавременију санитарну депонију пепелишта у регији, која се простире на површини од око два хектара и у чију је изградњу уложено око пет милиона марака.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић изјавила је јуче, током посјете одлагалишту чврстих остатака од сагоријевања угља, да је депонија изграђена по свим европским стандардима.

- Захваљујући томе пепео апсолутно нема утицај на животну средину, а може се користити у грађевинарству, као тампон подлога за путеве и у индустрији цемента - изјавила је Голићева.

Она је подсјетила да је ресорно министарство крајем јула издало употребну дозволу и донијело ново рјешење о ванредној ревизији еколошке дозволе за постројење РиТЕ "Станари", због усклађивања прописа о смањењу штетних емисија у ваздуху са прописима Европске енергетске заједнице, који су сада строжи за инвеститора.

Директор Сектора за инвестиције "ЕФТ групе", у чијем саставу су рудник и термоелектрана, чија је градња у завршној фази, Златан Матко казао је да одлагалиште има капацитет за седам до десет година.

- Пепео се може користити у индустрији цемента и изградњи путева, али је одлагалиште изграђено као да ни грам неће бити продат. Од укупне количине угља на пепео се односи до седам одсто, а термоелектрана ће годишње користити око два милиона тона угља - истакао је Матко.

Илуструјући колико се води рачуна о екологији, Матко је истакао да камиони послије сваког довожења отпада од угља иду на прање и потпуно чисти се враћају на утовар.

Технички директор Термоелектране "Станари" Саво Мирковић рекао је да су монтажни радови на градилишту, гдје је ангажовано око 800 радника, у завршној фази.

- Очекујемо пуштање електране у пробни рад у другој половини децембра. Функционалне пробе појединих постројења и уређаја су већ у току, тако да све иде по плану - нагласио је Мирковић.

Главни извођач радова је кинеска компанија "Донгфанг", а главни директор пројекта Минг Ше Ху рекао је да очекују да ће електрана у априлу сљедеће године почети са радом у пуном капацитету и с обзиром на то да се послови обављају убрзаном динамиком, биће изграђена шест мјесеци прије предвиђеног рока.

Буџет РС

Сребренка Голић је подсјетила да су РиТе "Станари" за 2014. годину уплатили у буџет РС 1,4 милиона КМ на основу концесионих накнада. Када се томе додају остале обавезе, као што су порези и доприноси, укупна уплата у буџет РС и јавних фондова достиже око седам милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана