Демонстранти заузели зграду министарства

Глас Српске
Демонстранти заузели зграду министарства

AТИНA - Демонстранти су у петак заузели зграду Министарства финансија у Aтини и објесили велики транспарент са крова позивајући на генерални штрајк, док је Грчка покушавала да заврши тешке преговоре са међународним званичницима о новим мјерама штедње.

Око 200 демонстраната синдиката ПAМЕ, који подржавају комунисти, блокирало је улаз у зграду не дозвољавајући улаз запосленима, пренијеле су агенције.

Они су истакли транспарент на пет спратова, а скинули су заставу ЕУ са врха зграде и ставили заставу синдиката. Демонстранти су рекли да ће наставити са блокадом и сљедећих дана.

У међувремену, експерти ЕУ, Централне банке и ММФ-а завршавали су оцјену примјене економских реформи у Грчкој у замјену за зајам од 110 милијарди долара од ЕУ и ММФ-а.

Ова оцјена је од кључне важности како би Грчка добила пету траншу зајма, вриједну 12 милијарди евра.

Грчка је до сада примила 53 милијарди евра помоћи, од суме договорене у мају 2010. године.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу отишао је у петак у Луксембург на хитне разговоре са Жан-Клодом Јункером, који је на челу групе 17 министара финансија земаља еврозоне.

Јункер је недавно критиковао Грчку да је преспора у смањењу дуга и реформи јавног сектора.

Грчки званичници такође завршавају тешке преговоре о детаљима додатних мјера штедње неопходних да земља избјегне неплаћање својих дугова.

Грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину раније је најавио мјере штедње вриједне 6,4 милијарде евра за ову годину, како би испунио циљ смањења дефицита на 7,5 одсто друштвеног бруто производа са 10,5 одсто од 2010. године.

Влада је већ најавила мјере вриједне 4,8 милијарди евра, а идућих дана то ће урадити и за преосталих 1,6 милијарди. Влада ће такође сљедећих дана изнијети детаље средњорочног програма штедње за период од 2012. до 2015. године.

Снижен рејтинг

Aгенција за издавање кредитних рејтинга "Мудис инвесторс сервис" снизила је у петак рејтинге осам грчких банака, уз негативну прогнозу, само два дана након што је снизила кредитни рејтинг грчкој држави.

"Мудис" је снизио кредитни рејтинг Грчке за три нивоа, са Б1 на Цаа1, уз негативну прогнозу.

Као разлоге снижења рејтинга банкама у тој агенцији наводе све већу вјероватност реструктурисања државног дуга.

- Aко у најгорем случају дође до реструктурисања државног дуга, грчке банке биле би директно погођене смањењем вриједности обвезничког портфеља грчке владе, што би знатно ослабило њихову капитализацију - стоји у саопштењу "Мудиса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана