Делта се повлачи из Словеније

Glas Srpske
Делта се повлачи из Словеније

ЉУБЉAНA - "Делта" тражи одгађање градње спортско-трговачког центра у Љубљани, а партнерско предузеће "Греп" најављује да ће до краја априла наћи новог инвеститора.

- Јуче је истекао још један од рокова који су дати компанији "Делта" да исплати другу траншу новца, од 19 милиона евра, потребних за градњу трговачко-спортског центра "Стожице" на рубу Љубљане. Умјесто тога, Мирослав Мишковић тражи да се градња "Стожица" одгоди на одређено време, зависно од стабилизације тржишта - наводи лист "Finance", а преноси Бета.

Истовремено "Делта" тражи и да се пројекат прилагоди новонасталој ситуацији, односно да се продуже рокови градње.

Словеначко предузеће "Греп", формирано само због градње "Стожица", понудило је "Делти" да се снизи вриједност трговачког дијела "Стожица", са 232 на 202 милиона евра, али је "Делта" тај приједлог одбила, додавши да она са градњом спортског дијела "Стожица" нема ништа.

Директор словеначког "Грепа" Урош Огрин каже да са "Делтом" има уговор о градњи пројекта вриједног 232 милиона евра.

- Тај уговор није подијељен на спортски и трговачки дио, тако да се сада "Делта" са том подјелом прави наивна. "Делти" смо 3. априла дали званичну понуду о промјенама нашег уговора о центру "Стожице". Рекли смо да смо спремни да уговорену цијену од 232 милиона евра спустимо за 21 милион евра због корекције пројекта. Одрекли бисмо се једне подземне етаже паркиралишта и сузили објекат. Цијену бисмо спустили за још 15 милиона евра и ту би се радило о позајмици, коју би "Делта" морала да почне да плаћа чим би се поправила привредна ситуација, објашњава Огрин.

"Греп" је позивао "Делту" да одговори на њихову понуду, а Огрин додаје да ако "Делта" одустане од пројекта, "Греп" ће урадити све да до краја априла нађе новог инвеститора за градњу трговачког дијела "Стожица", док стадион и спортску дворану "Греп" наставља да гради.

Лист "Финанце" подсјећа да је за одступање од пројекта у потписаном уговору предвиђена казна од 20 милиона евра, без ПДВ-а. "Делта" је "Грепу" до сада уплатила пет милиона евра. За остатак "Греп" нема банкарску гаранцију, већ би казну морао да тражи преко српских судова.

Мирослав Мишковић је прије неколико дана изјавио да не намјерава да одустане од улагања у Словенији и БиХ, а због тога је објавио продају дијела непокретне имовине, односно 69 објеката, односно 20 одсто малопродајне мреже трговачког ланца "Ц маркет".

Одгођено суђење

Суђење по тужби бивших малих акционара "Ц маркета" против фирме "Пример Ц" одгођено је да би се размотрио приједлог тужилаца да се привремено заустави распродаја објеката највећег трговинског ланца.

Бивши мали акционари туже новог власника за надокнаду штете, која им је, како тврде, нанесена због мале цијене акције коју су добили при продаји "Ц маркета" Мирославу Мишковићу.

Aдвокатски тим "Примера Ц" се пред судом успротивио приједлогу за заустављање продаје, јер, како су објаснили, "Ц маркет" није странка у спору против "Примера Ц". Подсјећамо, тек неколико година послије продаје и званично је постало познато да је "Ц маркет" преко фирме "Пример Ц" купио Мирослав Мишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана