Делез још без дозволе за куповину Делта максија

Глас Српске
Делез још без дозволе за куповину Делта максија

БЕОГРAД - Комисија за заштиту конкуренције објавила је да је по службеној дужности за три мјесеца продужила поступак испитивања да ли белгијска "Делез група" куповином 100 одсто "Делта максија" нарушава конкуренцију у Србији, пренио је Танјуг.

Комисија је навела да пријава о концентрацији не садржи довољно релевантних података на основу којих може адекватно да процијени стварну јачину учесника у концентрацији, њихове конкуренте и учешће истих на тржишту, као и могуће структурне промјене, посебно послије уласка таквог учесника свјетског формата као што је "Делез група".

Бивши предсједник Комисије за заштиту конкуренције Дијана Марковић-Бајаловић каже за Танјуг да ово значи да Комисија није успјела по скраћеном поступку од мјесец да испита наведену концентрацију и да ће због тога тај поступак бити продужен за три мјесеца.

Она је објаснила да ће сада Комисија покушати сама да прикупи релевантне податке, прије свега од самих учесника на тржишту.

- Статистика нема податке који су јој потребни - навела је Марковић-Бајаловић и прецизирала да је ријеч о подацима о приходу, квадратури, броју и распореду трговинских објеката.

Међународни ланац малопродајних објеката из Белгије, компанија "Делез група" постигла је споразум о куповини 100 одсто "Делта макси групе".

На основу овог споразума, који је потписан 3. марта, "Делез група" ће купити 100 одсто капитала "Делта макси групе" по затварању трансакције за укупно 932,5 милиона евра, укључујући дуговања од око 300 милиона евра.

Затварање трансакције могуће је тек послије доношења рјешења Комисије за заштиту конкуренције о (не)дозвољеној концентрацији на тржишту.

Друштва

Комисија за заштиту конкуренције је у свом закључку о настављању поступка подсјетила да се концентрација заснива на Уговору о трансакцији који је закључен 2. марта 2011. године и има као предмет стицање директне контроле над "Делта максијем", али и над другим друштвима као што су: "Ц маркет", "Пример Ц", ТП "Србија" из Крагујевца, "Звездара" а.д. из Београда, "Бел инвестмент проперти" из Београда и ТП "Стадел" из Крагујевца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана