Делегација ММФ-а у вишедневној посјети БиХ

Агенције
Делегација ММФ-а у вишедневној посјети БиХ

Сарајево - Делегација Међународног монетарног фонда започиње данас вишедневну посјету БиХ како би обавила редовне консултације о стању економије у БиХ и иницирала разговоре о могућем новом стендбај аранжману, јавиле су агенције.

Делегација, коју предводи шеф ММФ-а за БиХ Костасос Христоу, боравиће у БиХ до 29. маја, најавио је резидентни представник ММФ-а у БиХ Милан Цуц.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда рекао је раније да се залаже за наставак сарадње с ММФ-ом, јер он нуди најјефтинији новац који се на тржишту може добити.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић рекао је да ће се евентуално закључење новог стендбај аранжмана за БиХ базирати на премиси преузимања обавеза за наставак провођења структуралних реформи, а новац из тог кредитног споразума неће бити трошен за пуко покривање буџетских дефицита.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија је раније рекао да ће Српска и њене институције спремно дочекати нове преговоре БиХ са ММФ-ом, те додао да, када је ријеч о новом задужењу, постоји иницијатива да се са том финансијском институцијом разговара о такозваном реструктурисању стенд-бај аранжмана.

Он је напоменуо да ће средства која тим путем, евентуално, буду добијена искључиво бити искориштена за затварање старог дуга према ММФ-у, а ни у ком случају за нову потрошњу.

Христоу и Цуц су раније упозорили да БиХ прије 2013. године не може очекивати значајнији раст бруто друштвеног прозвода и да мора сама предузети значајне реформе како би пребродила кризно раздобље и постепено покренула властити привредни опоравак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана