Дејтон: Слободан проток радника?

Агенције
Дејтон: Слободан проток радника?

Представници Игманске инцијативе покренули су пројекат који би требало да омогући слободан проток радне снаге између држава потписница Дејтонског споразума.

На тај начин би се уредило и легализовало постојеће црно тржиште радне снаге, речено је на скупу у Београду

"Ако би наш предлог био усвојен, увео би се ред у ову потпуно неуређену област, јер би радници имали адекватну правну заштиту, а користи би имале и државе и послодавци", рекао је копредсједник Игманске инцијативе за Србију Александар Попов.

Он је истакао да су присутне честе миграције радне снаге на простору Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, посебно у вријеме сезонских послова, а да радницима нико не може да гарантује сигурност при исплати или да ће бити адекватно збринути у случају повреда.

"Нашим предлогом би се регулисала и нострификација диплома, јер смо сведоци да се дипломе појединих приватних факлутета не признају у другим државама и на тај начин би се омогућило слободно кретање висококвалификоване радне снаге, не само сезонских радника," казао је Попов.

Према његовим ријечима, пројекат би се спроводио по нордијском моделу, којим су регулисана бројна питања, међу којима и слободан протокок радне снаге.

"Сличности с нордијским моделом су велике, нема језичких бријера, нису све земље чланице Европске уније, а успели су да остваре јединствену зону где су уједначени услови за образовање и рад", рекао је Попов.

Према ријечима заменика копредсједника Игманске иницијативе за Црну Гору Бранислава Радуловића, до сада је одржано неколико састанака с парламентарцима, односно предсједницима скупштинских одбора за рад и социјална питања, као и с надлежним министарствима Србије, Црне Горе, БиХ и Хрватске.

"Имамо подршку свих државних органа и за новембар смо заказали велики скуп у Подгорици којем ће присуствовати парламентарци, послије чега би се састали и с представницима министарстава како би слиједеће године могли да потпишу одговарајући документ", казао је Радуловић.

Представници Игманске иницијативе су указали да је осим потписивања билатералних међудржавних споразума неопходно да се уједначи законодавство и формира међудржавни савјет који би водио рачуна како се одвија процес слободног протока радне снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана