Дејан Шошкић кандидат за гувернера

Глас Српске
Дејан Шошкић кандидат за гувернера

БЕОГРAД - Предсједник Владе Србије Мирко Цветковић предложио је јуче предсједника Савјета Народне банке Србије Дејана Шошкића за новог гувернера НБС-а, пренијеле су агенције.

Цветковић је на сједници Владе Србије рекао да се владајућа коалиција одлучила за Шошкића јер је задовољио основне критеријуме - стручност и неприпадање било којој политичкој странци.

- На основу та два критеријума и после разматрања већег броја кандидата, одлучили смо се за Шошкића и надамо се да ће он бити изабран -  казао је Цветковић и додао да се нада да ће Шошкић НБС водити "успешно и независно од других утицаја".

Дејан Шошкић је недавно изјавио да нема разлога да се очекују било какве битније промјене у монетарној политици, ако он постане гувернер НБС-а.

Он је гостујући у емисији "Око економије" на РТС-у изјавио да је пливајући курс динара оптимално рјешење за Србију и додао да ће вриједност динара у односу на евро одредити тржиште.

- НБС има прецизно дефинисане законске надлежности и интерне прописе, којима је дефинисано функционисање институције до детаља, па не треба очекивати било какве нестабилности у њеном раду - рекао је Шошкић.

Министар финансија Србије Диана Драгутиновић рекла је да би баш Дејан Шошкић добио њен глас од свих кандидата за гувернера Народне банке Србије, чија су имена била објављивана у медијима.

Директор Института економских наука Србије Дејан Ерић казао је да ће нови гувернер Народне банке Србије имати врло тежак задатак, јер није лако водити монетарну политику у земљи која се суочава са кризом и има велике структурне проблеме.

У складу са законом, Савјет НБС-а ће пред Одбором Скупштине Србије за финансије покренути поступак за избор новог гувернера. Савјет нема надлежности за избор гувернера, већ само треба да обавијести Скупштину о престанку функције гувернера.

Народна скупштина доноси одлуке већином гласова народних посланика на сједници на којој је присутна већина народних посланика.

Биографија

Дејан Шошкић је рођен у Београду 1967. године.  Дипломирао је 1989, магистрирао 1993. и докторирао 1999. године на Економском факултету у Београду.

Предавао је у СAД на основним и дипломским студијама. Био је специјални савјетник за финансијска тржишта Народне банке Југославије, савјетник за економску политику у Савјетодавном центру за економска и правна питања ЕУ и члан Савјета НБС. Ванредни је професор Економског факултета у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана