Дефицит у првом кварталу 1,5 милијарди KM

Aгенције
Дефицит у првом кварталу 1,5 милијарди KM

Сарајево - Савјет министара БиХ усвојио је Анализу спољнотрговинске размјене БиХ за период јануар–март 2013. године, у којој се наводи да је трговински дефицит износио 1,49 милијарди КМ, што је за 9,27 одсто мање него у истом периоду претходне године.

Према анализи Министарства спољне трговине и економских односа, у прва три мјесеца ове године увезено је робе у вриједности 3,43 милијарде КМ, што је за 0,57 одсто више него у првом кварталу претходне године.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је у истом периоду извоз је износио 1,94 милијарде КМ, што представља раст за 9,75 одсто у односу на исти период 2012. године. Покривеност увоза извозом износила је 56,46 одсто.

Повољан тренд извоза производа из БиХ наставља се и у првих пет мјесеци ове године, а нарочито је раст извоза забиљежен у области енергетике и намјенске индустрије, с тим да се позитивни помаци биљеже и у области пољопривреде.

Савјет министара БиХ размотрио је Извјештај из области пољопривреде за БиХ за прошлу годину који садржи преглед и оцјену стања у сектору пољопривреде, исхране и руралног развоја, те мјере секторске политике које су предузете у 2012. години, као и приједлог мјера за идућу годину.

На сједници је утврђен Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања уговора Савјета министара БиХ и Владе Турске о ветеринарској сарадњи ради олакшавања промета животињама и производима животињског поријекла и унапређења сарадње у овој области.

Споразумом ће бити омогућен увоз и превоз живих животиња и производа животињског поријекла, уз испуњавање и извршавање свих релевантних важећих и обавезних ветеринарских здравствених услова земље увознице или земље кроз коју ће бити обављен провоз путем дозвола и пропратног ветеринарског здравственог сертификата.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Министарства спољне трговине и економских односа о потписаном Протоколу Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства здравља Србије о међусобном признавању и прихватању докумената које издају акредитоване лабораторије за робу надзора.

Потписивањем овог протокола биће отклоњени проблеми које привредници из БиХ имају приликом извоза своје робе у Србију, а који се односе на прекомјерно узимање узорака робе и њихове скупе анализе, што често одуговлачи увоз из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана