Дефицит у буџету Српске покривен

Марина Чигоја
Дефицит у буџету Српске покривен

БAЊAЛУКA - Предсједник Владе РС Aлександар Џомбић рекао је јуче у Бањалуци да је дефицит буџета РС "покривен и да Српска нема неизмирених обавеза ни у претходном ни у овом периоду".

- Нису тачне оцјене појединаца да је РС у дефициту 500 милиона долара. Ја знам да има оних који желе да дестабилизују Српску, а то се неће десити. РС је остварила фискалну и социјалну стабилност и то ће чинити и у будућности. Уколико изостане аранжман ММФ-а, имамо резервну опцију, гдје ћемо кроз обвезнице РС обезбиједити довољно новца како бисмо и даље одржали стабилност - казао је Џомбић и додао да је буџет РС један од најстабилнијих у региону.

У Извјештају који је недавно усвојила Влада РС наводедно је да је дефицит буџета РС у прошлој години износио 282,97 милиона марака, док је кумулирани дефицит пренесен из претходних година износио 384,27 милиона марака. Тако је укупни минус РС на крају 2010. године износио 666,67 милиона марака.

Влада РС разматрала је јуче на тематској сједници информацију у вези са пројектом "Стоп административним баријерама".

- Овај пројекат је капиталан за РС и њену привреду и, заједно са привредницима, наставићемо да радимо на даљем уклањању баријера. Овај пројекат створиће бољи пословни амбијент и услове за привређивање, довешће до једноставније технологије рада јавне управе и смањивања јавне потрошње, а омогућиће и смањење криминала и корупције - истакао је Џомбић.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић истакао је да су почетком године уведена нова оптерећења на привреду која су имала негативан утицај на пословање, те да је веома битно да се ради на уклањању пословних баријера с циљем елиминисања трошкова и скраћења процедура.

- Све то требало би да резултира поједностављењем и појефтињењем укупног функционисања, те повећањем ефикасности свих субјеката - нагласио је Ђурић.

Говорећи о пројекту "гиљотина прописа" Ђурић је рекао да је дао доста ефеката, али да неке активности нису довршене.

- Због тога инсистирамо да се у нова законска рјешења унесу и казне за оне који узрокују штету, губљење времена или компликовање процедура - истакао је Ђурић.

Џомбић је рекао да у РС постоји проблем ликвидности великог броја предузећа, који је посебно изражен од почетка кризе 2008. године.

- Помагали смо привреди повећавајући износе који су се могли добити за обртна средства и омогућавањем да се обвезницама за ратну материјалну и нематеријалну штету измире стари порези. Влада РС увела је и могућност репрограма - нагласио је Џомбић.

Концесије

Џомбић је истакао да је један од проблема у РС и систем издавања концесија. Он је нагласио да је прије доласка претходне Владе издат велики број концесија, те да многе од њих није могуће реализовати, јер значајан број привредних субјеката који су узели концесије немају капитала за њихову реализацију.

- Припремили смо опсежан извјештај са онима који су добили концесије како бисмо се опредијелили да тамо гдје нема могућности да се инвестиција реализује раскидамо уговоре - казао је Џомбић. 

Порези и доприноси

Говорећи о ефектима повећања стопа пореза и доприноса Џомбић је рекао да у РС у овом периоду нема повећања броја незапослених и нема гушења привредних активности.

Ђурић је истакао да су издвајања привредника по овом основу већа за једну бруто плату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана