Дефицит Српске милијарду марака

Марина Чигоја
Дефицит Српске милијарду марака

БAЊAЛУКA - Спољнотрговински дефицит Републике Српске за седам мјесеци ове године износио је 1,091 милијарди марака, док је покривеност увоза извозом била 56,9 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Обим робне размјене Републике Српске са иностранством износио је 3,98 милијарди марака, од чега се на извоз односило 1,44 милијарде, а на увоз 2,53 милијарди марака.

- Извоз РС за седам мјесеци ове године повећан је за 13,6 одсто у односу на исти период 2010. године, док је увоз повећан за 15,1 одсто - показују подаци Завода.

Највише робе, у вриједности 231 милион марака, Српска је извезла у Србију, те у Италију гдје је остварена вриједност извоза била 219 милиона марака.

- Значајнији извоз РС је остварила и у Хрватској гдје је укупна вриједност извезене робе износила 197 милиона марака, те у Словенији, гдје је остварено 114 милиона марака извоза - наводи се у извјештају Завода.

С друге стране, РС је у овом периоду највише увозила из Русије и Србије. Вриједност увезене робе из Русије износила је 697 милиона марака, а из Србије 447 милиона КМ.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да спољнотрговински дефицит РС није забрињавајући, с обзиром на укупну производњу коју РС има.

- Покривеност увоза извозом је отприлике на стандардном нивоу, мада би било пожељно да она буде знатно виша. Може се очекивати да ће дефицит до краја године бити релативно мањи - казао је Вукмирица.

Он је додао да је повећање производње предуслов за смањење дефицита.

- Та производња требало би што више да се заснива на новим програмима и повезивању са страним развијеним фирмама - истакао је Вукмирица.

Највећи раст извоза остварен је у области вађења руда и камена и то за 103 одсто, затим у области снабдијевања водом и управљања отпадом и дјелатностима санације животне средине за 52 одсто, те у прерађивачкој индустрији за 20 одсто, док је у овим областима највише повећан и увоз.

CEFTA

Република Српска је за седам мјесеци ове године извезла у земље CEFTA робу вриједну 559 милиона марака, док је у истом периоду из земаља CEFTA увезла робу вриједну 661 милион марака. У односу на исти период прошле године извоз је повећан 13 одсто, док је увоз смањен за два одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана