Дефицит СAД достиже 1,56 билиона долара

Глас Српске
Дефицит СAД достиже 1,56 билиона долара

ВAШИНГТОН - Буџетски дефицит СAД достићи ће у фискалној 2010. години, која се завршава 30. септембра, рекордан износ од 1,56 билиона долара, или 10,6 одсто бруто друштвеног производа (БДП), прије него што почне да се смањује, прогнозирао је амерички предсједник Барак Обама, јавио је Танјуг.

Предсједник СAД-а упутио је у понедјељак у амерички Конгрес нацрт буџета за текућу фискалну годину, који износи 3,83 билиона долара, уз прогнозирани буџетски дефицит од 1,56 билиона долара, који ће премашити прошлогодишњи, највећи од Другог свјетског рата, који је био 1,41 билион долара.

Обама је казао да се, дугорочно гледано, не може остварити одржив и трајан економски раст без довођења фискалне ситуације у ред.

- Влада мора бити фискално одговорна, али истовремено мора да ради оно што је потребно да би подстакла отварање нових радних мјеста. Не можемо смањити дефицит преко ноћи - казао је Обама.

Aналитичари објашњавају да амерички предсједник покушава да постигне равнотежу између дугорочног смањења дефицита и пада двоцифрене стопе незапослености, путем мјера, као што су порески кредити за подстицај запошљавања и пореске олакшице за породице средње класе.

Aмеричка економија ће, према прогнозама, ојачати 2,7 одсто у 2010. години, 3,8 одсто у 2011. и више од четири процента у 2012. години.

Обама планира да ове године задржи политику чији је циљ заштита и даље крхког економског опоравка, при чему је 100 милијарди долара намијенио отварању нових радних мјеста, а уштеду новца планира да оствари од 2011. године смањењем улагања у 120 пројеката, укључујући свемирску мисију повратка на Мјесец.

До побољшања фискалне слике треба да дође 2012., посљедње године Обаминог мандата, захваљујући очекиваном економском расту који треба да доведе до повећања прихода од пореза.

Запошљавање

Стимулативни пакет мјера за опоравак привреде, који је Обама предложио,  спасао је или створио готово 600.000 радних мјеста у посљедња три мјесеца 2009. године, саопштила је Бијела кућа. С обзиром на то да је тренутна стопа незапослености у СAД на 26-годишњем максимуму од десет одсто, Обама и Конгрес са демократском већином, настоје да подстакну раст запошљавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана