Де­фи­цит размјене са иностранством 1,2 ми­ли­јар­де КМ

Глас
Де­фи­цит размјене са иностранством 1,2 ми­ли­јар­де КМ

БAЊA ЛУ­КA - Ре­пу­бли­ка Српска је за се­дам мје­се­ци ове го­ди­не ос­тва­ри­ла не­га­ти­ван сал­до ро­бне раз­мје­не са инос­тран­ством од 1,2 ми­ли­јар­де ма­ра­ка, док је по­кри­ве­ност уво­за изво­зом би­ла 48,4 од­сто, по­да­ци су За­во­да за ста­тис­ти­ку РС, ја­ви­ле су аген­ци­је.

Не­га­ти­ван сал­до раз­мје­не посљеди­ца је мно­го ве­ћег уво­за од 2,33 ми­ли­јар­ди КМ, не­го изво­за ко­ји је од ја­ну­ара до кра­ја ју­ла ове го­ди­не изно­сио 1,13 ми­ли­јар­ди КМ, пре­ни­је­ла је Срна.

У стру­кту­ри уво­за нај­зна­чај­ни­је мјес­то за­узи­ма­ју хра­на, ин­дус­триј­ски прои­зво­ди го­то­ви и ви­со­ке фи­на­ли­за­ци­је, те ма­ши­не и тран­спор­тна сред­ства, док у изво­зу нај­зна­чај­ни­је мјес­то при­па­да си­ро­ви­на­ма.

На тржи­ште Срби­је изве­зе­на је ро­ба у ври­је­днос­ти од 203,89 ми­ли­она КМ, а на ита­ли­јан­ско тржи­ште 195,27 ми­ли­она КМ.

Из Срби­је је уве­зе­на ро­ба ври­је­дна 600 ми­ли­она ма­ра­ка, док је ври­је­дност уво­за из Хрват­ске изно­си­ла 293,3 ми­ли­она КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана