Дефицит општине Угљевик 2,5 милиона КМ

Раде Јелић
Дефицит општине Угљевик 2,5 милиона КМ

УГЉЕВИК - Дефицит општине Угљевик за прошлу годину износи два и по милиона марака, што представља петину планираног буџета. Према Извјештају о извршењу буџета за прошлу годину, од планираних 11.680.000 марака буџет је реализован са 9.130.000 марака или 78 одсто плана, па је већина обавеза из прошле, пренесена у ову годину.

Ово је речено на посљедњој сједници Скупштине општине Угљевик.

У Одјељењу за финансије кажу да је приходовна страна општине ,"заказала" у разним сегментима, али највише код планираног прихода од накнаде за продато грађевинско земљиште у индустријској и стамбеној зони Угљевик, а од 1.180.000 марака, колико је планирано по овом основу, није остварена ниједна марка.

Порески приходи су остварени са 90 одсто, док је фискализација имала контраефекат у овој подмајевичкој општини, јер је затварањем радњи смањен број пореских обвезника.

На образложење да су на повећање трошкова утицали и прошлогодишњи избори, одборник из опозиционог СНСД-а Драган Ђокић истакао да је тако потврђена његова ранија тврдња да власт, предвођена СДС-ом, купује бирачко тијело у општини изградњом путева.

- Срећа је што је уведено трезорско пословање, јер је тиме уведен финансијски ред - истакао је Ђокић.

Разматрајући Извјештај о реализацији буџета за први квартал ове године, који је остварен са 20 одсто, примијећено је да се нижим потрошачким јединицама средства не уплаћују пропорционално.

Одборници су као примјер навели Народну библиотеку ,"Угљевик", која је за прва три мјесеца добила свега три одсто планираних средстава, док су неке ниже потрошачке јединице добиле више од половине средстава.

Потражиоци

Међу предузећима којима је општина закључно са 31. децембром 2008. године дуговала највеће износе новца, помињу се грађевинска предузећа "Бијељина-путеви" са 608.000 марака потраживања, "Зидар Живановић" коме за изведене радове општина дугује 277.000 КМ, те угљевичко предузеће "Спортинг" са потраживањима од 76.000 марака и "Грађење" које потражује 22.000 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана