Дефицит достигао скоро шест милијарди КМ

Милијана Латиновић
Дефицит достигао скоро шест милијарди КМ

САРАЈЕВО - БиХ је за девет мјесеци ове године у иностранство пласирала робу вриједну скоро девет милијарди марака, што је за око 1,7 одсто мање у односу на исти период лани, док је увоз ојачао за 2,29 одсто и износио је скоро 15 милијарди марака.

Показују то подаци Спољнотрговинске коморе БиХ  о размјени БиХ са иностранством за три квартала ове године. 

- Спољнотрговински дефицит износи 5,97 милијарди марака и већи је за 8,9 одсто у односу на исти период прошле године - истакао је замјеник генералног секретара Спољнотрговинске коморе БиХ Нихад Бајрамовић.

Он је додао да је повећање увоза резултат привредне активности у земљи и повећаног обима домаће потрошње.

Према подацима Спољнотрговинске коморе, успоравање економија главних партнера БиХ одразило се на смањен пласман домаће робе у иностранство.

- Извоз БиХ за девет мјесеци мањи је за 155 милиона КМ него у истом периоду прошле године - рекла је стручни сарадник у Сектору за макроекономски систем Спољнотрговинске коморе БиХ Белма Хасић.

Додала је да је за три квартала ове године извоз у Њемачку мањи за 33 милиона КМ у односу на исти лањски период, а у Турску за 44 милиона КМ.

- Узрок смањеног извоза је неспровођење споразума о слободној трговини, док су таксе које примјењује самопроглашено Косово узрок смањења извоза за 105 милиона КМ - додала је Хасићева.

Коментаришући увоз у БиХ који је за девет мјесеци већи за 334 милиона КМ у односу на исти период лани, Хасићева је навела да је један од разлога и варирање цијена нафте и њених деривата на свјетском тржишту.

Нагласила је и да БиХ остварује суфицит са свим земљама ЦЕФТА, осим са Србијом, гдје је достигнута покривеност увоза извозом од скоро 50 одсто.

Према њеним ријечима, укупан извоз БиХ у Србију у девет мјесеци износио је 1,03 милијарде КМ и већи је за осам одсто у односу на исти период претходне године, док је увоз износио 2,07 милијарди КМ и повећан је за скоро пет одсто.

Економиста Зоран Павловић каже за "Глас Српске" да треба подстицати домаћу производњу, јер је извоз једино рјешење за домаће произвођаче.

- Када говоримо о прехрамбеној индустрији очигледно је да наши прерађивачки капацитети нису довољни, или и оно што имамо није повезано на прави начин са базном производњом - рекао је Павловић.

Додао је да је потребно јаче повезивање пољопривредника и прерађивача те јачање задругарства како би се на тај начин произвођачи лакше изборили за парче тржишног колача
 

Раст извоза:  1,7 %

Раст увоза:    2,29 %

 

Инвестиције

Нихад Бајрамовић истиче да је за економски развој БиХ неопходно повећање инвестиција, а да је неповољно пословно окружење у земљи узрок малог инвестирања. Он је навео податак магазина "Дуинг бизнис", према којем се БиХ налази на 90. мјесту по могућностима инвестирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана