Дефицит достигао 6,7 милијарди КМ

Марина Чигоја
Дефицит достигао 6,7 милијарди КМ

Сарајево - Укупан спољнотрговински дефицит БиХ у прошлој години износио је 6,7 милијарди марака, што је за 0,87 одсто више у односу на 2011. годину, показују подаци Спољнотрговинске коморе БиХ.

Према подацима СТК, БиХ је у прошлој години остварила извоз у вриједности од 8,1 милијарду КМ, што је за 245,9 милиона, односно 2,92 одсто, мање у односу на годину раније. Вриједност увоза износила је 14,9 милијарди КМ, што је за 187,6 милиона  КМ мање у односу на 2011. годину.

- Ове промјене резултирале су смањењем нивоа покривености увоза извозом за 1,77 одсто, па је он лани износио 54,79 одсто - рекао је савјетник генералног секретара СТК Игор Гавран.

Он је истакао да су значајна побољшања у обиму и структури спољнотрговинске размјене БиХ остварена у већем дијелу 2011. године углавном анулирана погоршањима у њеном посљедњем кварталу и почетком 2012. године.

- Опоравак извоза у одређеним стратешким привредним гранама у другој половини 2012. избалансирао је годишње показатеље, те ублажио изразито негативан тренд и преокренуо га у својеврсну укупну привредну стагнацију - нагласио је Гавран.

Најзначајнији спољнотрговински партнери БиХ у 2012. години остале су поједине чланице CEFTA, прије свега, сусједне и земље Европске уније.

- Највеће повећање извоза у овом периоду остварено је на тржиштима Саудијске Арабије, Бугарске, Румуније, САД, Шпаније и Турске, а увоза из Пољске, Шведске, Мађарске, Холандије и неколико мање значајних трговинских партнера. Саудијска Арабија се може означити јединим новим тржиштем, гдје смо у 2011. години остварили респектабилан искорак, с перспективом даљег побољшања. Већина осталих побољшања односи се на унапређење пласмана на постојећим извозним тржиштима - нагласио је Гавран.

Највећи извоз остварен је на тржиштима Њемачке, Хрватске и Италије, а највећи увоз из Хрватске, Србије, Њемачке и Словеније.

У структури размјене у већини сектора лани није било великих промјена, осим драстичног смањења вриједности извоза електричне енергије и кокса у односу на 2011. годину, када је остварен рекордан извоз ових производа.

Гавран је истакао да је спољнотрговинска стагнација у 2012., прије свега, одраз опште економске ситуације у БиХ, стагнирања или погоршања индустријске производње и запослености, ликвидности, задужености.

- Актуелни трендови указују на наставак релативне стагнације у првој половини 2013. године, са периодичним осцилацијама и благим побољшањима и погоршањима у различитим привредним секторима, док ће се на кретања у другој половини године увелико одразити још увијек непредвидиве и вишезначне посљедице промјене спољнотрговинског режима између БиХ и Хрватске - закључује Гавран.

Покривеност

Према подацима СТК, покривеност увоза извозом са најзначајнијим партнерима лани је повећана, али БиХ остварује суфицит само у трговини са Црном Гором, Косовом, Шпанијом и неким мање значајним партнерима као што су Албанија, Кипар,  Молдавија, Саудијска Арабија, Португалија.

- Респектабилан ниво покривености увоза извозом остварен је са Македонијом, Њемачком, Румунијом и Италијом, значајан са Аустријом, Француском, Шведском и неким другим земљама, док је однос са осталим значајним партнерима остао много неповољнији и већином знатно мањи од 50 одсто - нагласио је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана