Дефицит четири милијарде марака

Глас Српске
Дефицит четири милијарде марака

СAРAЈЕВО - Спољнотрговински дефицит БиХ је за седам мјесеци ове године износио скоро четири милијарде КМ, а само у јулу био је 645 милиона КМ, подаци су Aгенције за статистику БиХ.

- БиХ је у јулу остварила 694 милиона КМ извоза и милијарду и 339 милиона КМ увоза - рекао је замјеник директора Aгенције Фадил Фатић и додао да је у спољнотрговинској робној размјени БиХ у јулу постотак покривености увоза извозом износио 51,8 одсто, пренијеле су агенције.

Он је истакао да је за седам мјесеци ове године остварен извоз у вриједности од четири милијарде и 76 милиона КМ, што је за 18,6 одсто више него у истом периоду лани, док је увоз износио осам милијарди и 715 милиона КМ или за 16,6 одсто више.

- У истом периоду постотак покривености увоза извозом износио је 54,7 одсто, док је спољнотрговински робни дефицит износио три милијарде и 947 милиона КМ - рекао је Фатић јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву.
Главни трговачки партнери БиХ били су Хрватска и Њемачка, што значи да се највише извозило и увозило из те двије земље.

Према подацима Aгенције за статистику, индустријска производња у БиХ у јулу већа је за 7,4 одсто од просјечног мјесечног просјека у 2010. године, а за 10,1 одсто него у јулу прошле године.

У односу на јуни ове године раст производње износи 0,8 одсто.
У подручју вађење руда и камена забиљежен је раст од 25 одсто у односу на просјечну мјесечну производњу из 2010., и чак од 42,4 одсто у односу на прошли јули.
У прерађивачкој индустрији забиљежен је раст од седам одсто у односу на просјечну мјесечну производњу из 2010. године.

- Пад индустријске производње забиљежен је у подручју производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и водом - рекао Фатић.

Инфлација

Фатић је рекао да је годишња инфлација у БиХ у јулу износила 3,9 одсто.

Када је ријеч о земљама региона, у мају ове године годишња стопа инфлације у Хрватској износила је 1,9, а у Србији 12,1 одсто.
Фатић је навео да је у јулу, у односу на исти мјесец претходне године, у БиХ забиљежен раст цијене алкохолних пића и дувана за 8,5 одсто, превоза за 7,2, те хране и безалкохолних пића за 5,9 одсто.

Цијена становања, воде, електричне енергије, гаса и других енергената у овом периоду повећана је за 5,8 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана