Дефицит буџета РС 116,7 милиона марака

Марина Чигоја
Дефицит буџета РС 116,7 милиона марака

Бањалука - Укупни консолидовани дефицит буџета РС у прошлој години износио је 116,7 милиона марака, рекла је јуче помоћник министра финансија РС Драгана Aлексић послије сједнице Владе, на којој је усвојен консолидовани извјештај о извршењу буџета РС за 2011. годину.

Aлексићева је истакла да су буџетска средства лани износила 1,780 милијарди КМ, што представља 102 одсто у односу на ребаланс буџета за прошлу годину.

- Домаћи приходи износе 1,544 милијарди КМ или 103 одсто у односу на ребаланс. Поред ових буџетских средстава, евидентирани су и примици од финансијске имовине и задуживања у износу од 236 милиона КМ - казала је Aлексићева.
Она је појаснила да су, осим планираних буџетских средстава, остварени приходи и примици који су евидентирани у Главној књизи трезора, а нису планирани у буџету, нити су служили за сервисирање буџетске потрошње, те приходи и примици који нису евидентирани у Главној књизи трезора, а које су буџетски корисници остварили путем својих рачуна и исказали их као властите приходе у износу од 198,9 милиона КМ.

- Дакле, укупни консолидовани приходи и примици за прошлу годину износе 1,979 милијарди КМ - казала је Aлексићева.
С друге стране, буџетски расходи и издаци износили су 1,747 милијарди КМ или 100 одсто у односу на ребаланс за 2011.

- Осим планираних буџетских издатака исказани су расходи и издаци који нису сервисирани из редовних буџетских средстава, а евидентирани су у Главној књизи трезора, као и расходи и одливи који нису евидентирани у Главној књизи трезора, а који су исказани у књиговодству одређеног броја буџетских корисника који посједују властите рачуне, у износу од 364,6 милиона КМ - истакла је Aлексићева и додала да укупни консолидовани расходи и издаци РС за прошлу годину износе 2,112 милијарди КМ.

Она је истакла да је РС лани редовно сервисирала ино-дуг те да су за те намјене издвојена 127,3 милиона КМ.

- Настављена је континуирана амортизација унутрашњег дуга и за ове намјене издвојено је 121,9 милиона КМ. Настављена је и реализација пројеката из Развојног програма РС, а по том основу из средстава добијених приватизацијом "Телекома РС" исплаћено је 159,9 милиона КМ - нагласила је Aлексићева.

Она је рекла да је на редовним и намјенским рачунима буџета РС на крају прошле године било 151,7 милиона КМ.

Влада је усвојила и консолидовани извјештај о инвестирању јавних средстава у прошлој години у којем се наводи да су укупно инвестирана јавна средства износила 23,3 милиона КМ, од чега је Министарство финансија инвестирало 16,5 милиона, а општине и градови 6,7 милиона КМ.

Влада РС разматрала је јуче и Информацију о припреми пројекта "Подршка интерно расељеним особама и другим социјално угроженим категоријама које живе у колективном и алтернативном смјештају".

Министар за избјеглице и расељена лица РС Давор Чордаш рекао је да је Влада припремила сет пројеката за потпуно затварање свих колективних центара, те да се за реализацију чека формирање комисије за избјеглице на нивоу БиХ, која ће коначно одлучивати о расподјели средстава за пројекте.

- Ријеч је о кредитним средствима такозваног ЦЕБ пројекта, који на нивоу БиХ износи 84 милиона КМ, од чега је учешће ентитета и Брчко дистрикта 26 милиона КМ. На простору РС била би имплементирана 23 милиона евра, од чега би ЦЕБ пројекат износио 18 милиона и он би се спровео у 15 општина у Српској - рекао је Чордаш.

Иновациони центар

Влада је јуче разматрала и информацију о фондацији Иновациони центар Бањалука и закључила да подржава активности ове фондације, те да треба ријешити питање њеног смјештаја.

Почетком овог мјесеца просторије предузећа "Чајавец - Телекомуникације и електроника" и "Чајавец - Просторна техника" у стечају, у којима је смјештен Иновациони центар, купио је Универзитет за пословне студије, а Иновациони центар требало би ове просторије да напусти до почетка идућег мјесеца.

- У току су разговори да ли ће он остати на овом простору или не и то ћемо знати већ у току идуће седмице - казао је Комић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана