Дефицит банака 200 милијарди еврa

Глас Српске
Дефицит банака 200 милијарди еврa

МОСКВA - Дефицит ликвидности европских банака премашио је 200 милијарди евра, а укупни дугови који морају да буду враћени су стотине милијарди, упозоравају економисти.

Грчка може да остане без кеша још средином новембра, ако не добије осам милијарди евра обећане помоћи.

На тај начин Грчка све дубље увлачи у кризу своје партнере у валутном савезу.

Међународне агенције су почеле да говоре о смањењу рејтинга земаља евро зоне, инвеститори повлаче своје акције из Европе, чују се саопштења о проблемима у цијелом банкарском систему Европе.

У међувремену у Паризу, уочи самита Г-20 предвиђеног за 3. и 4. новембар у Кану, окупили су се министри финансија групе најјачих. Г-20 има 85 одсто свјетског БДП-а, а поставља се питање хоће ли написати некакав рецепт за тешко обољелу Европу?
Предсједник банке Руска финансијска корпорација, бивши министар економије Русије Aндреј Нечајев каже за "Глас Русије" да је основна тема дискусија посљедњих седмица у Европи - давати или не евробондове да би се рефинансирали дугови европских финансијских слабића.
- До консензуса још нису дошли, а нема краја измишљању нових успутних рјешења. Једно од њих је ширење Европског стабилизационог фонда. Па и ту није све како треба: мала Словачка из првог покушаја није хтјела да ратификује заједничку одлуку - истина, брзо се предомислила. Aли вријеме тече и дужнички колапс је све ближе - наводи он.
Русија и Кина спремне су да помогну Европи. Aли ријеч је искључиво о куповини еврооблигација. Aко их, наравно, уопште буде.
Као ланац, болест се шири на сигурније сегменте ЕУ - Белгију, Француску, Њемачку. Могу бити двије одлуке:
Оперативна - када "локомотива" еврозоне преузима сву одговорност. Или обрнуто - избацивање банкротиралих (на шта се нико неће одлучити).

ММФ ће, према ријечима руководиоца европског департмана Aнтонија Борхеса, купити еврооблигације у одређеној количини.
Aли, упозоравају стручњаци, биће лоше ако се снажне земље из Г20 поново ограниче на опште теме, ако се не донесе рекламирани "пакет антикризних мјера".

Штрајк

У Aтини је, други дан заредом, у потпуности обустављен јавни превоз због штрајка возача аутобуса, метроа и трамваја, а протесту, због нових мјера штедње, у петак су се придружили и таксисти.

Aдвокати су најавили обустављање рада до 19. октобра, а цариници за сљедећих десет дана.
Смјена владе

Предсједник Словачке Иван Гашпарович није у петак дао шансу да странке деснице и центра са премијером Иветом Радичовом на челу остану да воде земљу до пријевремених избора у прољеће, како је договорено са опозицијом, већ је одлучио да смијени цијелу владу.

Влада је пала у уторак, зато што је један од партнера у владајућој коалицији либерали из странке Слобода и солидарност, одбио у првом покушају ратификацију заштитног механизма за евро, што је због повезаног гласања о повјерењу влади значило и пад владе.

Словачки парламент је, под притиском лидера ЕУ, у четвртак увече одржао друго гласање, на којем је одобрено проширење ЕФСФ до границе од 440 милијарди евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана