Дажбине блокирају модернизацију производње

Nezavisne.com
Дажбине блокирају модернизацију производње

Сарајево, Бањалука - Привредници у Босни и Херцеговини апелују на надлежне да што прије донесу неопходне акте на основу којих би били ослобођени увозних дажбина на машине како би могли модернизовати производњу и бити конкурентни.

Из Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ апеловали су на Управни одбор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ да што прије усвоји одлуку о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина.

"Пословна заједница у БиХ је очекивала да ће Управни одбор УИО БиХ приликом разматрања приједлога одлуке исти упутити у даљу процедуру увиђајући хитност и значај одлуке за привредне субјекте, али смо информисани да УО на недавној сједници није усвојио приједлог те на такав начин још пролонгирао неспровођење Закона о царинској политици", стоји у писму, које је на адресе свих релевантних институција послао Ахмет Егрлић, предсједник СТК БиХ.

 Он каже како би ова одлука у значајном обиму подстакла привреднике да модернизују своју опрему и производњу.

"Иако је тешко говорити о детаљним бројевима, како бисмо исказали значај доношења ове одлуке, с правом можемо рећи да би се за сваку озбиљнију компанију, а превасходно извозника из БиХ, примјена одлуке мјерила у хиљадама марака уштеда, а по основу ослобађања од плаћања увозних дажбина", каже Егрлић.

А то нам је потврдио и Иво Марић, директор предузећа "Сим Тецхник" из Котор Вароша, које се бави машинством и обрадом метала, а запошљава око 230 радника.

"У посљедње вријеме увезли смо машине вриједне око два милиона евра и по основу тога дали смо 200.000 евра царина и увозних дажбина. С таквим издвајањима, уз високо оптерећење рада, ми не можемо бити конкурентни", каже он.

Како нам је испричао, недавно је у ишчекивању да се ова одлука усвоји машину од пола милиона евра довезао до Хрватске и чекао, али од тога није било ништа, па је на крају платио неколико хиљада евра за простор гдје је била, као и 50.000 евра дажбина како би је увезао у БиХ.

Према његовим ријечима, због свега овога, бројни привредници једноставно одлучују да одустану од куповине машина, а у незгодној ситуацији су и они који те машине овдје продају.

Из Министарства финансија и трезора БиХ, чији је челни човјек Вјекослав Беванда уједно и предсједник Управног одбора УИО, рекли су нам како одлука на посљедњој сједници није усвојена, јер је планирано да се још технички доради у циљу постизања најбољег рјешења.

"Ова одлука биће предметом расправе на једној од наредних сједница УО УИО БиХ како би се узели у обзир захтјеви привредника, али и уважиле примједбе изнесене у вези с овом проблематиком", казали су у они.

Са друге стране, у ресору финансија Републике Српске, а чији је министар Зоран Тегелтија члан Управног одбора УИО, кажу како Приједлог одлуке о условима и поступку остваривања права на ослобађање од плаћања увозних дажбина није било могуће усвојити због чињенице да није ступио у примјену Закон о царинској политици у БиХ, што је предуслов за усвајање одлуке.

"Представници РС у Управном одбору залагаће се на сједницама да подрже текст одлуке која неће ићи на штету Републике Српске нити привредника из РС, те који ће поједноставити рад привредним субјектима који су имали одређених примједаба техничке природе", речено нам је у овом министарству.

Како незванично сазнајемо, ову одлуку блокирали су експерти који су саставни дио Управног одбора УИО, јер су сматрали како је нелогично доносити одлуку на основу закона који се не спроводи. Закон је усвојен још 2015. године, али поједини спроведбени акти нису донесени на вријеме, због чега је остао неспроводив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана