Давос: Шта смо научили?

Танјуг
Давос: Шта смо научили?

Давос - Агенција Франс прес направила је пресјек најзанимљивијих закључака и тема овогодишњег самита свјетских лидера у Давосу.

Иранска шармантна мирољубива офанзива је уродила плодом, Кина и Јапан не успијевају да помире ставове, а банкари и даље не желе да се извине за кризу, закључује се у анализи агенције Франс прес.

Свјетски економски форум у Давосу завршен је уз умјерено оптимистичне поруке свјетских лидера око глобалне привреде, којој и даље прете бројни изазови.

"Можемо да изразимо опрезни оптимизам у вези са будућношћу свјетске економије. Претпостављамо да ће у 2014. привредни раст САД износити три одсто. Европа се тек покреће, а и Јапан напредује, као и Индија и Кина", рекао је директор јапанске централне банке Харихико Курода.

Главна тема форума у Давосу, који је окупио око 2.500 учесника из цијелог свијета, била је економска ситуација у Европи која полако излази из кризе. Поента је, међутим, да окупљање глобалне пословне елите понекад више личи на разуздану студентску журку, додуше са старијим учесницима, наводи Франс прес.

Колико уопште ефективних разговора може да води 2.500 учесника који у просјеку спавају 5,5 сати дневно, уз коктеле који им се нуде на сваком кораку, додаје агенција?

Једна од ударних прича уочи овогодишњег форума био је извјештај хуманитарне организације Оксфам, који је показао да 85 најбогатијих људи на свијету посједују средства једнака онима које има 3,5 милијарди најсиромашнијих.

Све већа неједнакост и њене посљедице нашле су се на дневном реду у Давосу, али се о њима ријетко причало ван сала за састанке.

"Лично сам дошао због атмосфере, али можда буде и мало пословних прилика", рекао је директор једног од познатих инвестиционих фондова који је желио да остане анониман.

Шест година након банкарске кризе за коју се тврди да је изазвана комбинацијом неодговорних поступака, спекулација и спектакуларно лошег надзора, реални приходи "обичног" свијета и даље су у паду у индустријализованим земљама.

Међутим, сада када криза у еврозони блиједи из сјећања, а већина развијених привреда хвата замах, банкари као да једни другима честитају на успјеху, умјесто да се покају, наводи Франс прес.

"Еврозона више није извор проблема у свјетској економији", рекао је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле, оцијенивши да су најуспјешније земље ЕУ оне које су примиле пакете помоћи и испуниле своје задатке, као што су Грчцка, Португалија и Ирска.

На овогодишњем форуму организовано је и двадесетак дебата на тему климатских промјена, са циљем да се политичари убиједе да се активније ангажују у тој области, а бизнисмени подстакну да послују у том профитабилном сектору.

Звијезда овогодишњег самита у Давосу, међутим, био је предсједник Ирана Хасан Рухани, који је отишао кући охрабрен спремношћу западних пословних лидера, поготово из нафтног сектора, да послују са његовом земљом. Рухани је поручио да је спреман на нормализацију односа са САД и другим западним силама, што је, иако није новост, прихваћено са оптимизмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана