Давос: Европу чека нови шок кризе, протест чланица “Фемена”

Агенције
Давос: Европу чека нови шок кризе, протест чланица “Фемена”

Давос - Криза у еврозони није ни близу краја, поручио је један од водећих америчких економиста и професор универзитета Беркли, Бери Ајхенгрин, са Свјетског економског форума у Давосу, преносе агенције.

Иако је лидер Европске централне банке (ЕЦБ) Марио Драги говорио о “позитивном тренду” на тржиштима и предвидио економски опоравак рецесијом погођене еврозоне крајем ове године, Ајхенгрин упозорава да би дужничка криза која је до темеља уздрмала Европу врло лако могла поново да букне, ако лидери не убрзају рјешавање проблема.

Иако европске владе и тржишта лакше дишу посљедњих мјесеци, након вишегодишњих проблема, сада није вријеме за опуштање, оцјењује економиста у интервјуу са АП.

- Ништа није ријешено у еврозони, гдје су тржишта прешла са неоправданог песимизма на неоправдани оптимизам - рекао је он.

Притом је и упозорио да ће се криза око превеликих дугова држава и банака у зони евра погоршати у 2013.

Европски политичари ове недјеље у Давосу покушавају да увјере инвеститоре и пословне лидере да је Стари континент на путу опоравка након озбиљне дужничке кризе.

Протест чланица "Фемена"

Три полуголе активисткиње украјинске организације “Фемен” протестовале су данас у Давосу, гдје је у току Свјетски економски форум.

Упркос ниској температури, чланице “Фемена” су, узвикујући разне слогане и палећи бакље, безуспјешно покушале да пробију безбједносну ограду до центра.

Убрзо су их припадници обезбјеђења одвели.

Ово је друга година да чланице “Фемена” демонстрирају у Давосу, гдје се свјетски политичари и пословни људи окупљају ради бројних састанака.

Двије Украјинке и Францускиња стигле су у Давос у капутима које су скинуле да би се на њиховим грудима видио натписи “СОС Давос” и на леђима “Јадно је бити жена”.

Организација “Фемен” пажљу јавности скренула је 2010. године протестима у Русији, Украјини, Ватикану и Лондону.

У септембру су отвориле први “центар за обуку” у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана